погледајте фотографије

Његово Краљевско Височанство Принц Филип рођен је у Ферфаксу у Вирџинији, САД, 15. јануара 1982. Он је брат близанац Њ.К.В. Принца Александра, и други у реду наслеђа престола (после Принца Наследника Петра). Син је Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Њеног Царског и Краљевског Височанства Принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце. Принц Филип је унук Њ.В. Краља Петра II и Њ.В. Краљице Александре. Крштени кумови су му Њ. В. грчки Краљ Константин, Њ. В. шпанска Краљица Софија и Њ. К. В. Војвоткиња од Калабрије.

Његово Краљевско Височанство Принц Филип и Њ.К.В. Принцеза Даница венчали су се у Саборној цркви у Београду. Венчање је служио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј. Кума је била Њ.К.В. Принцеза Викторија од Шведске, а кум Њ.К.В. Принц Петар.

Њиховим Краљевским Височанствима Престолонаследнику Александру и Принцези Катарини, као и свим присутнима, била је посебна част што су венчању присуствовали Њено Величанство Краљица Софија од Шпаније и Њено Краљевско Височанство Принцеза Викторија од Шведске, наследница шведског престола. Из Шпаније су дошли младожењина мајка Њено Царско и Краљевско Височанство Принцеза Марија де Глорија од Орлеана и Браганце, Војвоткиња од Сегорбе са супругом Војводом од Сегорбе.

Њихова Краљевска Височанства Принц Филип и Принцеза Даница добили су сина Стефана у Београду 25. фебруара 2018. године.
Њ.К.В. Принц Филип живео је у Вирџинији до 1984. године. Заједно са својим братом близанцем Принцом Александром кренуо је прво у обданиште у Севиљи у Шпанији a затим у Лондону. Са осам година Њ.К.В. Принц Филип је 1990. године постао ученик једне од најбољих основних школа у Лондону. Године 2000. Принц Филип матурирао је на Краљевској Школи у Кантерберију у Енглеској, где је постигао одличне резултате.

Принц Филип је дипломирао на Лондонском Универзитету (UCL) на одсеку за друштвене науке и после тога је радио за Ландсбанк у лондонском Ситију. Завршио је École hôtelière de Lausanne (EHL) у Швајцарској и радио у хотелу Риц у Лондону. Принц Филип је радио за ИКОС, реномирани глобални хеџ фонд, на Кипру. Тренутно ради са реномираним глобалним менаџером за управљање активима у Лондону. Принц Филип говори енглески, шпански и француски, и наставља да учи српски језик.

Принц Филип је љубитељ сурфинга, сноубординга, фудбала и вежбања. Године 2010. је истрчао Атински маратон, 2011. Београдски полу-маратон, а 2014. Лондонски маратон. Интересују га сликарство, финансијска тржишта, музика и метеорологија. Пре 5. октобра 2000. године посетио је Србију и Босну. Принц Филип и Краљевска породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001. године.

Поделите овај чланак: