Њ.К.В. Престолонаследник Александар и његова Фондација за образовање и културу и 2023. године су наставили традицију награђивања више од 600 најбољих матураната из Србије и Републике Српске за изузетне академске резултате постигнуте у средњој школи.

Уместо традиционалне свечаности, која је организована у Белом Двору пре почетка пандемије COVID-19, на којој су матуранти имали прилику да се лично упознају са Њ.К.В. Престолонаследником Александром, овогодишња додела је организована онлајн, као и претходне три године, а похвалнице и поклони за ученике послати су поштом. Његово Краљевско Височанство се веома радовао овој години и прилици да се са свим матурантима сретне лично у Двору, али је, нажалост, из безбедносних разлога ова тешка али неопходна одлука морала да буде донета.

ЊКВ Престолонаследник Александар још једном честита најбољим матурантима на постигнутом успеху, али и њиховим професорима и родитељима који су томе дали значајан допринос. „Сваке године сам веома срећан што видим да имамо добре ученике који јако цене велику важност образовања. Жеља нам је да мотивишемо младе да наставе даље, јер је образовање најважније. Они морају да наставе пут који су започели, радећи на својој даљој едукацији и усавршавању.

Пре свега, за њихово добро, али и за добро наше земље, Србији и Републици Српској су потребни добро образовани, паметни млади људи. Само знањем наша отаџбина може да напредује. Доприносити знањем својој земљи и народу највиши је и најплеменитији пример истинског родољубља“, рекао је Престолонаследник Александар.

Његово Краљевско Височанство захваљује министарствима просвете Србије и Републике Српске на традиционалној подршци коју надлежни државни органи дају овој манифестацији. Престолонаследник такође захваљује свима који су нам несебично помогли: LinkGroup, који је наш традиционални дугогодишњи партнер, а која и ове године додељује 40 стипендија за своју престижну ИТ академију, као и г-дину Ричарду Јанкову, извршном директору компаније Upward Bound Youth, г-дину Зорану Берићу, оснивачу и председнику компаније Fibre Node Services, др Милошу Старовићу, инвестиционом банкару и аутору, г-ђи Линди Ван Кеслер из добротворне организације за децу Passion 4 K.I.D.S., г-ђи Шили Халтгрен Ђиангранде, добротворки Лајфлајна Њујорк, као и МИНД групи из Крагујевца, и њеном директору г-дин Братиславу Милановићу. Захваљујемо и г-дину Емину Пећанину, председнику удружења младих Eco Infinity из Сјенице, на обраћању студентима.

Његово Краљевско Височанство је ову традицију започео одмах по повратку Краљевске породице у Србију, а прва додела награда најбољим средњошколцима организована је 2002. године. До сада је од Престолонаследника Александра награде добило више од 10.000 младих. Настављајући наслеђе свих својих предака, Њ.К.В. Престолонаследник Александар је основао Фондацију за образовање и културу. Заједно са сарадницима и партнерима, Престолонаследник је посвећен унапређењу образовања и академског истраживања у Србији, као и решавању проблема одласка из земље младих и талентованих људи.

У наставку погледајте видео церемонију са обраћањима матурантима од стране Њ.К.В. Престолонаследника Александра, г. Милоша Благојевића, помоћника министра просвете Србије за средње образовање, Њ.Е. г-ђе Жељке Стојичић, министарке просвјете и културе Републике Српске, др Валентина Кулета, председника Линк групе, г-дина Ричарда Јанкова, извршног директора компаније Upward Bound Youth, г-ђе Линде Ван Кеслер из добротворне организације за децу Passion 4 K.I.D.S., др Милоша Старовића, инвестиционог банкара и аутора и г. Емина Пећанина, председника удружења младих Eco Infinity.