Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i njegova Fondacija za obrazovanje i kulturu i 2023. godine su nastavili tradiciju nagrađivanja više od 600 najboljih maturanata iz Srbije i Republike Srpske za izuzetne akademske rezultate postignute u srednjoj školi.

Umesto tradicionalne svečanosti, koja je organizovana u Belom Dvoru pre početka pandemije COVID-19, na kojoj su maturanti imali priliku da se lično upoznaju sa Nj.K.V. Prestolonaslednikom Aleksandrom, ovogodišnja dodela je organizovana onlajn, kao i prethodne tri godine, a pohvalnice i pokloni za učenike poslati su poštom. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo se veoma radovao ovoj godini i prilici da se sa svim maturantima sretne lično u Dvoru, ali je, nažalost, iz bezbednosnih razloga ova teška ali neophodna odluka morala da bude doneta.

NjKV Prestolonaslednik Aleksandar još jednom čestita najboljim maturantima na postignutom uspehu, ali i njihovim profesorima i roditeljima koji su tome dali značajan doprinos. „Svake godine sam veoma srećan što vidim da imamo dobre učenike koji jako cene veliku važnost obrazovanja. Želja nam je da motivišemo mlade da nastave dalje, jer je obrazovanje najvažnije. Oni moraju da nastave put koji su započeli, radeći na svojoj daljoj edukaciji i usavršavanju.

Pre svega, za njihovo dobro, ali i za dobro naše zemlje, Srbiji i Republici Srpskoj su potrebni dobro obrazovani, pametni mladi ljudi. Samo znanjem naša otadžbina može da napreduje. Doprinositi znanjem svojoj zemlji i narodu najviši je i najplemenitiji primer istinskog rodoljublja“, rekao je Prestolonaslednik Aleksandar.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo zahvaljuje ministarstvima prosvete Srbije i Republike Srpske na tradicionalnoj podršci koju nadležni državni organi daju ovoj manifestaciji. Prestolonaslednik takođe zahvaljuje svima koji su nam nesebično pomogli: LinkGroup, koji je naš tradicionalni dugogodišnji partner, a koja i ove godine dodeljuje 40 stipendija za svoju prestižnu IT akademiju, kao i g-dinu Ričardu Jankovu, izvršnom direktoru kompanije Upward Bound Youth, g-dinu Zoranu Beriću, osnivaču i predsedniku kompanije Fibre Node Services, dr Milošu Staroviću, investicionom bankaru i autoru, g-đi Lindi Van Kesler iz dobrotvorne organizacije za decu Passion 4 K.I.D.S., g-đi Šili Haltgren Điangrande, dobrotvorki Lajflajna Njujork, kao i MIND grupi iz Kragujevca, i njenom direktoru g-din Bratislavu Milanoviću. Zahvaljujemo i g-dinu Eminu Pećaninu, predsedniku udruženja mladih Eco Infinity iz Sjenice, na obraćanju studentima.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo je ovu tradiciju započeo odmah po povratku Kraljevske porodice u Srbiju, a prva dodela nagrada najboljim srednjoškolcima organizovana je 2002. godine. Do sada je od Prestolonaslednika Aleksandra nagrade dobilo više od 10.000 mladih. Nastavljajući nasleđe svih svojih predaka, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je osnovao Fondaciju za obrazovanje i kulturu. Zajedno sa saradnicima i partnerima, Prestolonaslednik je posvećen unapređenju obrazovanja i akademskog istraživanja u Srbiji, kao i rešavanju problema odlaska iz zemlje mladih i talentovanih ljudi.

U nastavku pogledajte video ceremoniju sa obraćanjima maturantima od strane Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, g. Miloša Blagojevića, pomoćnika ministra prosvete Srbije za srednje obrazovanje, Nj.E. g-đe Željke Stojičić, ministarke prosvjete i kulture Republike Srpske, dr Valentina Kuleta, predsednika Link grupe, g-dina Ričarda Jankova, izvršnog direktora kompanije Upward Bound Youth, g-đe Linde Van Kesler iz dobrotvorne organizacije za decu Passion 4 K.I.D.S., dr Miloša Starovića, investicionog bankara i autora i g. Emina Pećanina, predsednika udruženja mladih Eco Infinity.