Краљевска породица Србије данас је прославила своју крсну славу – Св. Андреја Првозваног, у Краљевском двору у Београду.

Домаћини су били Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, заједно са својом породицом – Принцом Филипом, Принцезом Даницом, Принцом Стефаном и Принцом Александром, а прослави су присуствовали верски великодостојници, чланови Саветодавних тела Круне, као и пријатељи Краљевске породице.

Његова Светост Патријарх Иринеј служио је свету литургију у Дворској капели, посвећеној Св. Андреју Првозваном, заједно са свештенством београдско-карловачке митрополије.
После литургије, Његова Светост Патријарх Иринеј обавио је и чин резања славског колача у Плавом салону Краљевског двора.

„Његова Светост Патријарх Иринеј, ове године поново нам је указао част служећи литургију у Дворској капели на нашу крсну славу, Св. Андреја Првозваног. Хвала Вам на томе, Ваша Светости. На дан славе, ми Срби увек се сетимо шта се све десило у претходној години. Оно што је нама донело највећу срећу било је рођење нашег унука Стефана, чијем се предстојећем крштењу веома радујемо. Принц Стефан је седма генерација Карађорђевог потомства, и ја сам изузетно срећан што се наша породица подмладила. На младима свет остаје, а на нама је да учинимо све да им га оставимо у миру и слози. Свима вама и свим грађанима Србије желим добро здравље, веру, стрпљење и мудрост“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Овом приликом Архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара поклонио је Краљевској породици три аутентична крстића, од хиландарског маслиновог дрвета, од шкољке из охридског језера и од сребра. Сва три су освештана на делу Часног крста на коме је разапет Исус Христос, а који је Свети Сава пре осам векова донео у Хиландар из Никеје. Један од крстића намењен је предстојећем крштењу Њ.К.В. Принца Филипа, а друга два крштењима будућих чланова Краљевске породице.

Прослави крсне славе Краљевске породице присуствовали су и г-дин Милан-Циле и г-ђа Беба Маринковић, родитељи Њ.К.В. Принцезе Данице, г-ђа Бети Румелиотис, сестра Њ.К.В. Принцезе Катарине, епископи Српске православне цркве Лаврентије, Атанасије, Јован и Доситеј, мутфије бачки и нишки Исламске заједнице Србије, римокатолички надбискуп Београда Монсињор Станислав Хочевар, Велики Рабин Исак Асиел, капелан Англиканске цркве отац Робин Фокс и многи други уважени гости.

Краљевска породица са радошћу очекује крштење Принца Стефана у суботу 15. децембра, такође у Дворској капели Св. Андреја Првозваног.