Његово Краљевско Височанство Принц Александар рођен је у Ферфаксу у Вирџинији, САД, 15. јануара 1982. Он је брат близанац Њ.К.В. Принца Наследника Филипа и трећи у реду наслеђа Престола (после брата Њ.К.В. Принца Филипа и синовца, Њ.К.В. Принца Стефана). Син је Њ.К.В. Престолонаследника Александра од Југославије и Њеног Царског и Краљевског Височанства Принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце. Принц Александар је унук Њ. В. Краља Петра II и Њ. В. Краљице Александре. Крштени кумови су му Њ. В. шпанска краљица Софија, Њ. В. грчки Краљ Константин и Њ. К. В. Војвоткиња од Калабрије.

Принц Александар је живео у Вирџинији до 1984. године. Заједно са братом близанцем принцом Филипом похађао је вртић у Севиљи, Шпанија. Године 1985. у узрасту од три године принц Александар и његов брат близанац принц Филип придружили су се свом оцу Престолонаследнику Александру и Принцези Катарини у Лондону где су ишли у вртић. Са шест година уписали су у једну од најбољих основних школа у Лондону. Затим су са тринаест година принц Филип и принц Александар похађали један од најбољих интерната у Енглеској, Краљевску школу у Кентерберију.

Принц Александар је 2000. године дипломирао на Краљевској школи у Кентерберију у Енглеској са оценама три „А“ нивоа из шпанског, француског и државне управе и политике и десет ГЦСЕ оцена. Принц Александар је студирао на Унивезитету у Сан Франциску (УСФ) где је дипломирао на студијама комуникације, са нагласком на односима са јавношћу и журнализмом. Принц Александар је завршио студије на Америчком универзитету где је стекао звање магистра Ликовне уметности у оглашавању. Тренутно ради у области електронског издаваштва на Интернету у Сједињеним Државама.

Принц Александар се бави уметношћу, фотографијом, музиком, филмом, сурфингом, сноубордингом, роњењем, музејима, кулинарством, књижевношћу, тенисом, кошарком и фудбалом. Говори српски, енглески, шпански и француски.

Пре 5. октобра 2000. Принц Александар посетио је Србију 1991. године и Босну 2000. године. Принц Александар и Краљевска породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001. Путовао је по Европи и САД, а посетио је и Блиски Исток, Југоисточну Азију, Средњу и Јужну Америку.

Поделите овај чланак: