Њ.В. Краљица Марија од Југославије била је кћерка Њ.В. Краља Фердинанда од Румуније и Њ. В. Краљице Марије од Румуније (кћерке Њ.К.В. Принца Алфреда, Војводе од Единбурга, сина Краљице Викторије од Велике Британије). Краљица је рођена у Готи, у Турингији у Немачкој, 9. јануара 1900, а умрла у Лондону, 22. јуна 1961. Њено Величанство удала се за Њ.В. Краља Александра I од Југославије у Београду, 8. јуна 1922, и са њим имала три сина – Престолонаследника Петра и Принчеве Томислава и Андреја.

Српски народ ју је веома волео. Била је узор предане и брижне супруге и мајке. Била је веома ангажована у хуманитарном раду. После атентата на краља Александра I у Марсеју 9. октобра 1934. године, наставила је да се брине за своје синове и постала је Краљица Мајка. Била је врло активна у Црвеном крсту током Другог светског рата и слала значајну хуманитарну помоћ у Југославију, али се увек потписивала псеудонимом „Марија К. Ђорђевић“.

 После Другог светског рата живела је скромно на свом имању у Кенту у Енглеској. Генерал Шарл де Гол одликовао ју је Великим крстом Легије части. Умрла је 22. јуна 1961. у Лондону

Краљица је била сахрањена на Краљевском гробљу у Фрогмору, поред замка Виндзор. Њено Величанство је пренета у Краљевски маузолеј на Опленцу у недељу 26. маја 2013.

Поделите овај чланак: