Његово Краљевско Височанство Принц Александар рођен је у Ферфаксу у Вирџинији, САД, 15. јануара 1982. Он је брат близанац Њ.К.В. Принца Филипа и четврти у реду наслеђа Престола (после Принца Наследника Петра, свог старијег брата, Њ.К.В. Принца Филипа и Принца Стефана). Син је Њ.К.В. Принца Престолонаследника Александра од Југославије и Њеног Царског и Краљевског Височанства Принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце. Принц Александар је унук Њ. В. Краља Петра II и Њ. В. Краљице Александре. Крштени кумови су му Њ. В. шпанска краљица Софија, Њ. В. грчки Краљ Константин и Њ. К. В. Војвоткиња од Калабрије.

Син је Њ.К.В. Принца Престолонаследника Александра од Југославије и Њеног Царског и Краљевског Височанства Принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце. Принц Александар је унук Њ. В. Краља Петра II и Њ. В. Краљице Александре. Крштени кумови су му Њ. В. шпанска краљица Софија, Њ. В. грчки Краљ Константин и Њ. К. В. Војвоткиња од Калабрије.

Њ.К.В. Принц Александар живео је у Вирџинији до 1984. године. Заједно са својим братом близанцем Филипом прво је кренуо у обданиште у Лондону, а са осам година постао је ученик једне од најбољих основних школа у британској престоници. У јуну 2000. године Принц Александар матурирао је на Краљевској Школи у Кантерберију у Енглеској, где је са најбољим оценама матурирао на предметима шпански, француски и јавна управа и политика. Принц Александар студирао је на Универзитету Сан Франциско (УСФ) где је дипломирао на комуникацијама и медијима у мају 2004. Принц Александар је тренутно на постдипломским студијама на Америчком универзитету из области Адвертајзинга

Њ.К.В. је љубитељ уметности, фотографије, музике, француског филма; интересују га актуелна збивања, а ужива у сурфингу, скијању на дасци, роњењу, музејима, кухињи, књижевности, тенису, кошарци и фудбалу. Говори енглески, шпански и француски, а усавршава и свој српски језик.

Пре 5. октобра 2000. Принц Александар посетио је Србију 1991. године и Босну 2000. године. Принц Александар и Краљевска породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001. Путовао је по Европи и САД, а посетио је и Блиски Исток, Југоисточну Азију, Средњу и Јужну Америку.

Поделите овај чланак: