Поводом 47. годишњице од смрти Њ.В. Краља Петра II, у задужбинској цркви Светог Ђорђа на Опленцу служен је помен блаженопочившем Краљу након чега су положени венци на његов гроб. У име Престолонаследника Александра венац су положили г-дин Драгомир Ацовић,  председавајући Светодавних тела Круне, г-дин Зоран Живановић, члан Крунског већа и г-дин Љубодраг Грујић, члан Крунског кабинета.

Краљ Петар II, рођен је у Београду 6. септембра 1923, као прворођени син Краља Александра I и Краљице Марије. Кумови на крштењу били су му енглески Краљ Џорџ VI и Краљица Елизабета (касније Краљица мајка у Великој Британији). После основног образовања које је стекао на Двору, похађао је Сандроид школу у Енглеској, из које се вратио после атентата на његовог оца 1934. Пошто је тада био малолетан, краљевска власт пренета је на Намесништво на челу са Кнезом Намесником Павлом Карађорђевићем.

Други светски рат приморао је Краља Петра II да заједно са владом емигрира, прво у Грчку, а затим у Палестину и Египат. У јуну 1941. стигао је у Енглеску, где се придружио другим монарсима и шефовима држава из окупиране Европе и био прихваћен као симбол противљења нацизму. За време свог избеглиштва, Краљ Петар II је довршио школовање у Кембриџу, а потом се придружио снагама Краљевског ратног ваздухопловства.

Краљ Петар II никада није абдицирао. У изгнанству је прво живео у Лондону са својом супругом грчком принцезом Александром и сином Њ.К.В. Престолонаследником Александром, рођеним 1945. Последње године живота провео је у Америци. После дуге и тешке болести умро је у денверској болници 3. новембра 1970, а сахрањен је у манастиру Светог Саве у Либертивилу. Краљ Петар II био је једини Краљ сахрањен у Сједињеним Америчким Државама. Његови посмртни остаци су пренети у Задужбинску Цркву Светог Ђорђа на Опленцу 26. маја 2013.

Гробница Њ.В. Краља Петра II у цркви Св. Ђорђа на Опленцу Г-дин Љубодраг Грујић, члан Крунског кабинета, г-дин Драгомир Ацовић, председавајући Светодавних тела Круне и г-дин Зоран Живановић, члан Крунског већа на помену Њ.В. Краљу Петру II