Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина били су почасни гости на церемонији доделе награда организације „Caritas in Veritate International“, на којој је Њ.К.В. Принцеза Катарина примила награду „Папа Фрања“ за добротворни рад и лидерство. Принцеза Катарина већ 25 година улаже огромне напоре како би помогла Србији и њеним грађанима кроз рад Фондације Принцезе Катарине у Београду као и хуманитарне организације Лајфлајн у Лондону, Њујорку, Чикагу, Торонту и Атини.

Њиховим Краљевским Височанствима Престолонаследнику Александру и Принцези Катарини придружили су се и Његово Преосвештенство Иринеј, Епископ источноамерички, Њ.Е. г-дин Ђерђ Матковић, амбасадор Републике Србије у САД, са супругом и г. Бранко Терзић, Краљевски ађутант и члан Крунског Већа, са супругом.

„Желим да захвалим ’Caritas in Veritate International’ и господину Хенрију Капелу, председнику и извршном директору, на указаној части и на одавању признања великом раду и посвећености моје Фондације. Од њеног оснивања, мој супруг и ја чинимо све што је у нашој моћи да помогнемо нашој Србији и нашем народу, много тога смо постигли и ово признање то потврђује. Посебно сам поносна на последњих неколико месеци рада моје Фондације, јер је укупна вредност донација медицинске опреме достигла чак 1.730.000 долара. То није крај, ми настављамо наше напоре, јер помоћ људима и хуманитарни рад за мене и моју породицу представљају смисао живота“, рекла је Принцеза Катарина.

Добротворне активности Принцезе Катарине биле су бројне, поготово од почетка сукоба у бившој Југославији. Њено Краљевско Височанство много је помагала, посебно деци, старијима и свим онима којима је помоћ потребна, без обзира на веру или етничко порекло.

Принцеза Катарина је покровитељ неколико хуманитарних организација, укључујући хуманитарну организацију Лајфлајн са канцеларијама у Чикагу, Њујорку, Торонту, Лондону и Атини. Почетком августа 2001. године основана је Фондација Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине у Београду са циљем да се наставе и повећају хуманитарне активности.

„Caritas in Veritate International“ је конфедерација католичких институција, посвећена регрутовању, формирању, мобилизацији и ангажовању младих волонтера, доношењу хуманитарне помоћи и напретка свим људима.

Г-ђа Вера Матковић, Њ.К.В. Престолонаследник Александар, Његово Преосвештенство Иринеј, Њ.К.В. Принцеза Катарина и Њ.Е. г-дин Ђерђ Матковић Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина на додели награда организације „Caritas in Veritate International“ Његова Еминенција Кардинал Теодор Е. Мек Карик, Његово Преосвештенство Иринеј и Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар