Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина званично је отворила 54. Канцеролошку недељу „Савремена онкологија“ у организацији Канцеролошке секције Српског лекарског друштва, данас у хотелу Краун Плаза у Београду.

Овај национални онколошки конгрес организује се сваке године како би се подигла свест и дискутовало о питањима онколошких третмана, представиле најновије препоруке лечења и најбољи примери из праксе, као и да би се истакли изазови са којима се пацијенти и лекари суочавају.

Ова конфернција сматра се једним од најважнијих онколошких скупова у земљи који окупља неке од најеминентнијих стручњака у овој области медицине, из Србије, региона и иностранства. Ове године, званично су је отворили проф. Радан Џодић, председник Канцеролошке секције и академик професор Радоје Чоловић, председник Српског лекарског друштва.

Говорећи на отварању, Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина честитала је организаторима на још једној успешној конференцији и истакла важност разговора на тему превенције рака као и најновијих иновација у пракси.

Њ.К.В. Принцеза Катарина такође је истакла дугогодишње напоре које њена Фондација чини како би се пружила преко потребна подршка пацијентима оболелим од рака и онколозима, како путем донација тако и организовањем Онколошких симпозијума сваке друге године:

„Само у последњем периоду, успели смо да обезбедимо један дигитални мамограф последње генерације у вредности од 300.000 долара, као и мониторе за дечије онколошко одељење на Неурохирургији у Београду. С поносом најављујем и да смо успели да обезбедимо четири нова стерилизатора за четири болнице у Србији уз помоћ Фондације Кјур из Сједињених држава у вредности од 1.400.000 долара. Мој супруг и ја вођени смо у свом хуманитарном раду фундаменталном потребом да помогнемо својим суграђанима и надамо се да ћемо помоћи да дође до промене на боље, јер сваки корак је важан на дуге стазе“, рекла је Принцеза Катарина.

Овогодишња конференција фокусира се на новитете у лечењу мекоткивних саркома, карцинома параштитастих и надбубрежних жлезда, тироидног карцинома код деце, као и онкопластичним приступима у хирургији. У складу са прокламованим принципима мултидисциплинарног приступа и тимског рада, у оквиру 54. Канцеролошке недеље биће одржан и 31. Симпозијум медицинских сестара и техничара онколошких институција Републике Србије, као и 11. Форум за онколошке пацијенте.

Њ.К.В. Принцеза Катарина на отварању 54. Канцеролошке недеље Др Нада Сантрач, др Радан Џодић, Њ.К.В. Принцеза Катарина и др Ана Јовићевић