Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар је одржао говор на отварању радионице о изградњи енергетске ефикасности у средњоисточној Европи коју су организовали Акцелератор за изградњу ефикасности (БЕА) у партнерству са Иницијативом Уједињених Нација за одрживу енергију за све, УНЕП-ом, Институтом за светске ресурсе  и Градом Београдом, од 28. до 29. септембра 2017. године у свечаној сали Старог Двора у Београду.

„У време изградње Старог Двора, као и у случају многих других постојећих зграда, није се много размишљало о штедњи енергије. То мора да се промени, како у овом историјском здању, тако и у свим нашим зградама. Овде сте као стручњаци из области енергетике и њене употребе у зградама. Хвала вам, у име овог Старог Двора, што ћете поделити вашу стручност са учесницима овог скупа, овде у Србији, у наредна два дана. Током двадесетог века развијене земље су пројектовале, финансирале и изградиле сложене и међусобно повезане системе производње, испоруке, складиштења и конверзије енергије за сваки извор енергије. Енергетска ефикасност је препозната као важан елемент у националним и међународним енергетским плановима и политикама. Међународна агенција за енергетику (ИЕА) саопштила је да се половина смањења глобалне емисије може најлакше постићи кроз примену мера енергетске ефикасности. Међувладин панел Уједињених Нација о климатским променама (ИПЦЦ) и друге угледне институције дошле су до истог закључка у погледу важности мера енергетске ефикасности. Надам се да ће ова дводневна радионица довести до стварних побољшања енергетске ефикасности зграда у Београду и другим градовима у Србији“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар у свом обраћању.

Остали говорници били су Борко Милосављевић, помоћник градоначелника Београда, Стевица Дедјански, државни секретар Министарства рударства и енергетике, Ивана Вилотијевић, градски секретар за животну средину, Наташа Путник,  градски секретар за енергетику, Лили Риахи, Огранак за енергетику, климу и технологију Одељења за економију и животну средину УН, и Клеј Неслер из Акцелератора за изградњу ефикасности (БЕА).

Институт за светске ресурсе (који делује као секретаријат БЕА) и други партнери БЕА, повезали су градске званичнике и стручњаке за изградњу енергетске ефикасности из целе средњоисточне Европе, омогућивши овој радионици форум за размену искустава и изазова везаних за накнадну енергетску ефикасност зграда, али и друге важне теме о ефикасности изградње, као што су финансије.

Конкретно, овај догађај ће омогућити учесницима из градске управе да се упознају са колегама из региона и стручним спољним партнерима, како би разговарали о решењима у циљу убрзавања иницијатива и постизања циљева ефикасности градске изградње у средњоисточној Европи, контактирају са финансијским и техничким стручњацима и повежу се с колегама из градова средњоисточне Европе у заједничком суочавању са изазовима развоја и изградње политике и пројеката ефикасности, кроз искуство овог окупљања у Београду, као и да се упознају са могућностима за помоћ од Акцелератора за изградњу ефикасности.

IMG_3522W