Уље на платну

Овај портрет Краља Петра II Карађорђевића припада једној од сликарских фаза Јована Бијелића када је стварао дела изузетне колористичке експресије.

Портрет је Престолонаследник Александар II Карађорђевић добио на поклон 2013. године, од када се налази у његовој приватној уметничкој колекцији. Слика је изложена у Белом двору и доступна је свим посетиоцима Дворског комплекса.

Јован Бијелић

Сликар, сценограф, ликовни педагог и један од најзначајнијих ликовних стваралаца у српској уметности између два рата.

Рођен је у заселку Равеник код Босанског Петровца и иако је највећи део живота провео у Београду, Босна и њени предели остали су доживотна инспирација за Бијелића, чији босански пејзажи су и данас прва асоцијација на његово стваралаштво.

Учио је сликарство у Сарајеву, затим студирао на Академији у Кракову, а усавршавао се у Паризу, као и код Влаха Буковца у Прагу.

У Београд се доселио 1918. када је прихватио своје прво запослење у престоници као сценограф у Народном позоришту. Био је оснивач уметницких група „Облик“, „Самостални“ и „Независни“, а бавио се и педагошким радом у својој сликарској школи на тавану Друге мушке гимназије.

Иза себе је оставио велики број слика, акварела и цртежа. Највише је сликао портрете, пејзаже и мртве природе. Међу портретима се у његовом опусу истичу и династички портрети Карађорђевића.