Ulje na platnu

Ovaj portret Kralja Petra II Karađorđevića pripada jednoj od slikarskih faza Jovana Bijelića kada je stvarao dela izuzetne kolorističke ekspresije.

Portret je Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević dobio na poklon 2013. godine, od kada se nalazi u njegovoj privatnoj umetničkoj kolekciji. Slika je izložena u Belom dvoru i dostupna je svim posetiocima Dvorskog kompleksa.

Jovan Bijelić

Slikar, scenograf, likovni pedagog i jedan od najznačajnijih likovnih stvaralaca u srpskoj umetnosti između dva rata.

Rođen je u zaselku Ravenik kod Bosanskog Petrovca i iako je najveći deo života proveo u Beogradu, Bosna i njeni predeli ostali su doživotna inspiracija za Bijelića, čiji bosanski pejzaži su i danas prva asocijacija na njegovo stvaralaštvo.

Učio je slikarstvo u Sarajevu, zatim studirao na Akademiji u Krakovu, a usavršavao se u Parizu, kao i kod Vlaha Bukovca u Pragu.

U Beograd se doselio 1918. kada je prihvatio svoje prvo zaposlenje u prestonici kao scenograf u Narodnom pozorištu. Bio je osnivač umetnickih grupa “Oblik”, “Samostalni” i “Nezavisni”, a bavio se i pedagoškim radom u svojoj slikarskoj školi na tavanu Druge muške gimnazije.

Iza sebe je ostavio veliki broj slika, akvarela i crteža. Najviše je slikao portrete, pejzaže i mrtve prirode. Među portretima se u njegovom opusu ističu i dinastiči portreti Karađorđevića.