ПИСМО ПРЕДСЕДНИКА РУЗВЕЛТА

Френклин Д. Рузвелт
Председник Сједињених Америчких Држава

Његовом Величанству,

Краљу Петру II,

Краљу Југославије.

Ваше Величанство:

Живи глас југословенске нације који је најавио ваше преузимање власти у критичном тренутку историје ваше државе чуо се широм Америке, као глас нације која остварује своје суверено право да живи у слободи. Та порука и даље одјекује у срцима свих Американаца, док посматрају храбру одбрану Југославије од безобзирне агресије сила које су одлучне да вашу земљу подвргну тиранији.

Под вашим одважним вођством, та одсудна борба се наставља. Она даје значајан допринос коначној победи. Неустрашиви људи из ваше земље дали су свету пример неуништиве воље народа који се неће предати. Стога је више него прикладно да Сједињене Државе и Југославија у овом часу, када су два народа уједињена у духу као никада до сада, размене дипломатске представнике у рангу амбасадора.

Са задовољством сам примио вест да сте пристали да примите Ентонија Бидла, првог, изванредног и опуномоћеног амбасадора владе Сједињених Држава при Краљевској влади Југославије. Верујем да ће господин Бидл наставити да ужива поверење Вашег Величанства и да ћете дати пуну подршку свим акцијама које он буде предузимао у име своје владе.

Ваш пријатељ,

Френклин Д. Рузвелт

У име председника:

Вршилац дужности Државног секретара

Вашингтон 14. октобар 1942.