Поводом Светског дана борбе против рака желим да скренем пажњу на чињеницу да рак може да се спречи усвајањем здравих животних навика, а редовним лекарским прегледима, скринингом, превенцијом фактора ризика и програмима вакцинације који су од великог значаја, ова болест може успешно да се избегне или излечи. Бринући о свом здрављу, истовремено се бринемо и за наше најмилије. Добро здравље је неопходно за бољи живот и добробит наших породица.

Откако је 2001. године основана моја хуманитарна Фондација у Београду, она се активно бави подизањем свести о важности превенције, лечења и борбе против рака, као и обезбеђивањем медицинске опреме за лечење рака и то је један од њених најважнијих циљева за будућност.

 

У 2019. години укупна вредност медицинске опреме коју је моја Фондација донирала достигла је преко 1.700.000 долара.

 

У сарадњи са Фондацијом Ставрос Ниархос из Њујорка, Клиничком центру Ниш поклоњена је радна станица за мамографију вредна 57.500 долара за подршку раду најсавременијем дигиталном мамографу у вредности преко 300.000 долара и покретном дигиталном мамографу вредном више од 750.000 долара, који су донирани у претходним годинама, од када је прегледано више од 100.000 жена широм Србије. Такође, у сарадњи са Фондацијом Ставрос Ниархос, донирали смо 8 инфузијских пумпи у вредности преко 15.000 долара Институту за онкологију Војводине.

 

Фондација Принцезе Катарине испоручила је и нови ултразвучни уређај у вредности од 73.000 евра Институту за онкологију и радиологију Србије, као и нову медицинску опрему у вредности од 27.000 долара која се користи за генетичко тестирање наследне предиспозиције за карцином дојке и јајника.

 

Општој болници у Чачку донирано је преко потребно возило у вредности од 10.000 евра, захваљући господину Лукићу, директору компаније Тојота Србија, који је био спреман да помогне мојој Фондацији. Врло брзо смо реаговали на захтев болнице и срећна сам што сам успела да уручим ову вредну донацију, која се користи за превоз пацијената из Чачка и околине у болницу, на хемотерапију и дијализу.

 

Наша земља је 2019. године започела значајну традицију организовањем прве „Трке за лек“, под мојим покровитељством, у Београду, са циљем да се подигне свест жена и читавог друштва у борби против рака дојке, као и да се не забораве жене које су изгубиле битку са овом болешћу.

 

Стално стручно усавршавање је од пресудног значаја за наше докторе и поносна сам што сам била покровитељ и отворила 56. Канцеролошку недељу у Београду, као и што сам угостила два предавача из Меморијалног центра за рак Слоун-Кетеринг из Њујорка, проф. др Хедвиг Хричак, председницу Одељења за радиологију Меморијалног центра за рак Слоун-Кетеринг, и проф. др Хеика Шодера, начелника Службе за молекуларно снимање и терапију у Меморијалном центру за рак Слоун-Кетеринг, који су несебично поделили своје знање са нашим лекарима.

 

Моја хуманитарна Фондација у Београду сарађује са Меморијалном болницом Слоун-Кетеринг из Њујорка и болницом Др. Андерсон из Хјустона у Тексасу, које су водећи центри за рак у Сједињеним Државама, у организовању специјалистичке обуке за наше радиологе и онкологе, како би стекли најновија знања у тим областима. Током последњих пет година моја Фондација послала је на обуку више од двадесет српских доктора. Директор Службе за радиолошку и ендоскопску негу у Меморијалном центру за рак Слоун-Кетеринг, др Метју Кенеди биће наш гост и одржаће предавање на првој Конференцији медицинских сестара и техничара српске дијаспоре, која ће се одржати од 23. до 25. априла ове године у Београду.

 

Такође, радимо на организовању стручног усавршавања за наше докторе и повезујемо их са колегама из дијаспоре организујући Конференцију српске медицинске дијаспоре већ 11. годину заредом, Онколошку конференцију сваке друге године, а први пут 2020. године и Конференцију медицинских сестара и техничара српске дијаспоре.

 

Желим да истакнем моје дивљење и захвалност свим српским здравственим радницима на изузетном раду и доприносу општем добру. Надам се да ћемо сви наставити да радимо у корист здравља свих наших грађана.

 

Њ.К.В. Принцеза Катарина