Њено Краљевско Височанство Принцеза Даница венчала се са Његовим Краљевским Височанством Принцем Филипом у Београду 7. октобра 2017. Њихова Краљевска Височанства Принц Наследник Филип и Принцеза Даница имају двоје деце, Њ.К.В. Принца Стефана (рођеног 25. фебруара 2018) и Њ.К.В. Принцезу Марију (рођену 5. новембра 2023).

Принцеза је рођена у Београду 1986. године, а живи у Паризу од 1992. године. Највећи део студија Принцеза Даница завршила је у Паризу. Дипломирала је на графичком дизајну и визуелним комуникацијама на Академији примењених уметности у Паризу као и на студијама Упоредне Књижевности и Славистике на Универзитету Сорбона-Париз. У Лондону, Принцеза је завршила мастер студије графичког дизајна и комуникација на Челзи колеџу за уметност и дизајн – Универзитет уметности у Лондону.

Позната под уметничким именом Дана МААР, поред основне професије графичког дизајна, принцеза Даница креативно се изражава као колажиста. Њен већ препознатљив стил манифестује се кроз колаже које она ствара и активно излаже кроз самосталне и групне изложбе и уметничке сајмове, чиме постаје део културног миљеа Београда и Париза.

Од бројних самосталних изложби у Београду Њено Краљевско Височанство имала је самосталне изложбе у галеријама у Паризу: Galerie Origines и Galleries Artessepia у оквиру манифестације Carré Rive Gauche, Saint-Germain des Près, 2007. и 2008. године. Њени колажи такође су изложени на Бијеналу савремене уметности у Паризу 2008, 2010. и 2014. Принцеза је члан Удружења ликовних и примењених уметника Србије (УЛУПУДС) у одељењу за дизајн од 2010. године.

Међу бројним оствареним пројектима у оквиру основне професије Њеног Краљевског Височанства, графичког дизајна и визуелних комуникација, њен пројекат „Портрети архитеката – ретроспективна изложба чланова архитектонског одељења УЛУПУДС 1953-2010“, добио је награду БИНА (Међународна недеља архитектуре Београда) за Архитектонски догађај 2010. године, као и награду Мајског салона Удружења ликовних и примењених уметника Србије (УЛУПУДС) 2011. године.

Принцеза Даница говори српски, француски, енглески и шпански језик.

Podelite ovaj članak: