Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Danica venčala se sa Njegovim Kraljevskim Visočanstvom Princem Filipom u Beogradu 7. oktobra 2017. Njihova Kraljevska Visočanstva Princ Naslednik Filip i Princeza Danica imaju dvoje dece, Nj.K.V. Princa Stefana (rođenog 25. februara 2018) i Nj.K.V. Princezu Mariju (rođenu 5. novembra 2023).

Princeza je rođena u Beogradu 1986. godine, a živi u Parizu od 1992. godine. Najveći deo studija Princeza Danica završila je u Parizu. Diplomirala je na grafičkom dizajnu i vizuelnim komunikacijama na Akademiji primenjenih umetnosti u Parizu kao i na studijama Uporedne Književnosti i Slavistike na Univerzitetu Sorbona-Pariz. U Londonu, Princeza je završila master studije grafičkog dizajna i komunikacija na Čelzi koledžu za umetnost i dizajn – Univerzitet umetnosti u Londonu.

Poznata pod umetničkim imenom Dana MAAR, pored osnovne profesije grafičkog dizajna, princeza Danica kreativno se izražava kao kolažista. Njen već prepoznatljiv stil manifestuje se kroz kolaže koje ona stvara i aktivno izlaže kroz samostalne i grupne izložbe i umetničke sajmove, čime postaje deo kulturnog miljea Beograda i Pariza.

Od brojnih samostalnih izložbi u Beogradu Njeno Kraljevsko Visočanstvo imala je samostalne izložbe u galerijama u Parizu: Galerie Origines i Galleries Artessepia u okviru manifestacije Carré Rive Gauche, Saint-Germain des Près, 2007. i 2008. godine. Njeni kolaži takođe su izloženi na Bijenalu savremene umetnosti u Parizu 2008, 2010. i 2014. Princeza je član Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije (ULUPUDS) u odeljenju za dizajn od 2010. godine.

Među brojnim ostvarenim projektima u okviru osnovne profesije Njenog Kraljevskog Visočanstva, grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija, njen projekat „Portreti arhitekata – retrospektivna izložba članova arhitektonskog odeljenja ULUPUDS 1953-2010“, dobio je nagradu BINA (Međunarodna nedelja arhitekture Beograda) za Arhitektonski događaj 2010. godine, kao i nagradu Majskog salona Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije (ULUPUDS) 2011. godine.

Princeza Danica govori srpski, francuski, engleski i španski jezik.

Podelite ovaj članak: