Његово Краљевско Височанство Принц Наследник Филип рођен је у Ферфаксу у Вирџинији, САД, 15. јануара 1982. Он је брат близанац Њ.К.В. Принца Александра, и први у реду наслеђа престола. Син је Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Њеног Царског и Краљевског Височанства Принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце. Принц Филип је унук Њ.В. Краља Петра II и Њ.В. Краљице Александре. Крштени кумови су му Њ. В. грчки Краљ Константин, Њ. В. шпанска Краљица Софија и Њ. К. В. Војвоткиња од Калабрије.

Његово Краљевско Височанство Принц Наследник Филип и Њ.К.В. Принцеза Даница венчали су се у Саборној цркви у Београду. Венчање је служио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј. Кума је била Њ.К.В. Принцеза Викторија од Шведске, а кум Њ.К.В. Принц Петар.

Њиховим Краљевским Височанствима Престолонаследнику Александру и Принцези Катарини, као и свим присутнима, била је посебна част што су венчању присуствовали Њено Величанство Краљица Софија од Шпаније и Њено Краљевско Височанство Принцеза Викторија од Шведске, наследница шведског престола. Из Шпаније су дошли младожењина мајка Њено Царско и Краљевско Височанство Принцеза Марија де Глорија од Орлеана и Браганце, Војвоткиња од Сегорбе са супругом Војводом од Сегорбе.

Њихова Краљевска Височанства Принц Наследник Филип и Принцеза Даница имају двоје деце, Њ.К.В. Принца Стефана (рођеног 25. фебруара 2018) и Њ.К.В. Принцезу Марију (рођену 5. новембра 2023).

Принц Наследник Филип је живео у Вирџинији до 1984. године. Заједно са братом близанцем принцом Александром похађао је вртић у Севиљи, Шпанија. Године 1985. у доби од три године принц Филип и његов брат близанац принц Александар придружили су се свом оцу Престолонаследнику Александру и Принцези Катарини у Лондону где су ишли у вртић. Са шест година уписали су се у једну од најбољих основних школа у Лондону. Затим су са тринаест година принц Филип и принц Александар похађали један од најбољих интерната у Енглеској, Краљевску школу у Кантерберију.

Принц Филип је 2000. године дипломирао на Краљевској школи у Кентерберију у Енглеској са оценама три „А“ нивоа и десет ГЦСЕ. Принц Наследник Филип је дипломирао на Универзитетском колеџу у Лондону (УЦЛ) са дипломом из хуманистичких наука и након тога је радио у Ландсбанци у лондонском Ситију. Принц Филип је завршио Хотелијерску школу у Лозани (ЕХЛ) у Швајцарској и радио је у хотелу Риц у Лондону. Принц Филип је радио за ИКОС, глобални хеџ фонд, на Кипру. Сада ради са реномираним глобалним менаџером имовине у Лондону. Принц Филип говори српски, енглески, шпански и француски.

Принц Наследник Филип је љубитељ сурфинга, сноубординга, фудбала и вежбања. Године 2010. је истрчао Атински маратон, 2011. Београдски полу-маратон, а 2014. Лондонски маратон. Интересују га сликарство, финансијска тржишта, музика и метеорологија. Пре 5. октобра 2000. године посетио је Србију и Босну. Принц Филип и Краљевска породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001. године.

Поделите овај чланак: