Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Naslednik Filip rođen je u Ferfaksu u Virdžiniji, SAD, 15. januara 1982. On je brat blizanac Nj.K.V. Kraljevića Aleksandra, i prvi u redu nasleđa Prestola. Sin je Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Njenog Carskog i Kraljevskog Visočanstva Princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance. Kraljević Filip je unuk Nj.V. Kralja Petra II i Nj.V. Kraljice Aleksandre. Kršteni kumovi su mu Nj. V. grčki Kralj Konstantin, Nj. V. španska Kraljica Sofija i Nj. K. V. Vojvotkinja od Kalabrije.
Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Naslednik Filip i Nj.K.V. Princeza Danica venčali su se u Sabornoj crkvi u Beogradu. Venčanje je služio Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej. Kuma je bila NJ.K.V. Princeza Viktorija od Švedske, a kum NJ.K.V. Princ Petar.

Njihovim Kraljevskim Visočanstvima Prestolonasledniku Aleksandru i Princezi Katarini, kao i svim prisutnima, bila je posebna čast što su venčanju prisustvovali Njeno Veličanstvo Kraljica Sofija od Španije i Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Viktorija od Švedske, naslednica švedskog prestola. Iz Španije su došli mladoženjina majka Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Marija de Glorija od Orleansa i Bragance, vojvotkinja od Segorba sa suprugom Vojvodom od Segorbe.

Njihova Kraljevska Visočanstva Princ Naslednik Filip i Princeza Danica imaju dvoje dece, Nj.K.V. Princa Stefana (rođenog 25. februara 2018) i Nj.K.V. Princezu Mariju (rođenu 5. novembra 2023).

Princ Naslednik Filip je živeo u Virdžiniji do 1984. godine. Zajedno sa bratom blizancem princom Aleksandrom pohađao je vrtić u Sevilji, Španija. Godine 1985. u dobi od tri godine princ Filip i njegov brat blizanac princ Aleksandar pridružili su se svom ocu Prestolonasledniku Aleksandru i Princezi Katarini u Londonu gde su išli u vrtić. Sa šest godina upisali su u jednu od najboljih osnovnih škola u Londonu. Zatim su sa trinaest godina princ Filip i princ Aleksandar pohađali jedan od najboljih internata u Engleskoj, Kraljevsku školu u Kanterberiju.

Princ Filip je 2000. godine diplomirao na Kraljevskoj školi u Kenterberiju u Engleskoj sa ocenama tri „A“ nivoa i deset GCSE. Princ Naslednik Filip je diplomirao na Univerzitetskom koledžu u Londonu (UCL) sa diplomom iz humanističkih nauka i nakon toga je radio u Landsbanci u londonskom Sitiju. Princ Filip je završio Hotelijersku školu u Lozani (EHL) u Švajcarskoj i radio je u hotelu Ric u Londonu. Princ Filip je radio za IKOS, globalni hedž fond, na Kipru. Sada radi sa renomiranim globalnim menadžerom imovine u Londonu. Princ Filip govori srpski, engleski, španski i francuski.

Princ Naslednik Filip je ljubitelj surfinga, snoubordinga, fudbala i vežbanja. Godine 2010. je istrčao Atinski maraton, 2011. Beogradski polu-maraton, a 2014. Londonski maraton. Interesuju ga slikarstvo, finansijska tržišta, muzika i meteorologija. Pre 5. oktobra 2000. godine posetio je Srbiju i Bosnu. Princ Filip i Kraljevska porodica nastanili su se u Kraljevskom Dvoru u Beogradu 17. jula 2001. godine.

Podelite ovaj članak: