Њ.К.В. Принц Петар је рођен 5.фебруара 1980. у Чикагу у држави Илиноис. Најстарији је син Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Њ.Ц.К.В. Принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце. Принц Петар је унук Њ.В. Краља Петра II и Њ.В. Краљице Александре. Његов крштени кум је Њ.К.В. Кнез Александар од Југославије, син Њ.К.В. Кнеза Намесника Павла од Југославије.

Принц Петар је живео у :Чикагу до краја 1981. године, када се са својим родитељима преселио у Вирџинију. Током 1983, прво је ишао у предшколску установу Тајсонов угао у Вирџинији а затим је кренуо у школу. Године 1985. у узрасту од пет година придружио се свом оцу Престолонаследнику Александру и Принцези Катарини у Лондону где је ишлао у једно од најбољих обданишта заједно са својом браћом.

Принц Петар је 1998. године дипломирао на Краљевској школи у Кентерберију у Енглеској са оценама три „А“ нивоа из уметности, шпанског и француског и десет ГЦСЕ оцена.

Похађао је и  са успехом завршио курс Камбервел колеџа за уметност Института у Лондону. Принц Петар се усавршавао у Европи на пољу дизајна и илустровања углавном у Севиљи и Барселони. У престижној школи дизајна на Роуд Ајленду на Источној обали Сједињених држава усавршавао се годину дана након чега је уследила успешна каријера у Лондону и Њујорку у области графичког дизајна и уметности где је имао прилику да сарађује са бројним познатим брендовима и међународним клијентима. Пасионирано се интересује за развој визуалних концепата кроз сарадњу са ствараоцима из других области интересовања зарад постизања разноврсности идеја и медија комуникације.

Поделите овај чланак: