Бронза
62 цм
Сигн. Подножна плоча, горња страна, лево
Инв.бр. 34/02

Једини сачувани рад Краљице Марије Карађорђевић настао је након убиства Краља Александра I Карађорђевића. Фигура замишљеног витеза, погнуте главе, са дугим плаштом и рукама ослоњеним на мач, изливена је у бронзи. Постоје подаци да је била изливена идентична скулптура у већим димензијама и да је нестала током Другог светског рата.
Краљица Марија Карађорђевић – рођена је као Принцеза Марија Хоенцолерн. Будућа краљица Југославије своје образовање стекла је на румунском двору од енглеских учитеља. Венчањем за Краља Александра Карађорђевића, 8. јуна 1922. године постала је Краљица Марија Карађорђевић. Васпитавана у аристократском духу од најранијег детињства је похађала часове сликања и вајања код румунског сликара и педагога Јана Александруа Стериадија. Након удаје, доласком у Београд њен учитељ на пољу вајања постаје Ива Деспић-Симоновић. Атеље Краљице Марије налазио се у „Сламнатој кући“ у оквиру Дворског комплекса на Дедињу. Поседовала је посебну склоност ка портретима, од којих данас нити један није сачуван. Једина њена скулптура која је сачувана у Београду је Витез у контемплацији.

Коришћен текст из публикације: Б. Црвенковић, Каталог државне уметничке колекције Дворског комплекса на Дедињу II, Југословенска збирка, Платонеум, Нови Сад 2014.