Bronza
62 cm
Sign. Podnožna ploča, gornja strana, levo
Inv.br. 34/02

Jedini sačuvani rad Kraljice Marije Karađorđević nastao je nakon ubistva Kralja Aleksandra I Karađorđevića. Figura zamišljenog viteza, pognute glave, sa dugim plaštom i rukama oslonjenim na mač, izlivena je u bronzi. Postoje podaci da je bila izlivena identična skulptura u većim dimenzijama i da je nestala tokom Drugog svetskog rata.
Kraljica Marija Karađorđević – rođena je kao Princeza Marija Hoencolern. Buduća kraljica Jugoslavije svoje obrazovanje stekla je na rumunskom dvoru od engleskih učitelja. Venčanjem za Kralja Aleksandra Karađorđevića, 8. juna 1922. godine postala je Kraljica Marija Karađorđević. Vaspitavana u aristokratskom duhu od najranijeg detinjstva je pohađala časove slikanja i vajanja kod rumunskog slikara i pedagoga Jana Aleksandrua Steriadija. Nakon udaje, dolaskom u Beograd njen učitelj na polju vajanja postaje Iva Despić-Simonović. Atelje Kraljice Marije nalazio se u „Slamnatoj kući“ u okviru Dvorskog kompleksa na Dedinju. Posedovala je posebnu sklonost ka portretima, od kojih danas niti jedan nije sačuvan. Jedina njena skulptura koja je sačuvana u Beogradu je Vitez u kontemplaciji.

Korišćen tekst iz publikacije: B. Crvenković, Katalog državne umetničke kolekcije Dvorskog kompleksa na Dedinju II, Jugoslovenska zbirka, Platoneum, Novi Sad 2014.