Енемонд Александар Петито (1727-1801)

порфир

око 1765. године

У простору Краљевског двора смештене су две порфирне вазе које потичу из средине 18. века, дело чувеног архитекте пармског двора Александра Петитоа. Вазе представљају репрезентативни пример неокласичног стила француске примењене уметности који је обележио период владавине Луја XV. Судећи по дизајну, вазе су највероватније биле намењене за декорацију простора трпезарије. Израђене у виду пехара на постољу, опточене позлаћеном бронзом у виду драперија и са дршкама моделованим у виду лавова обавијених обручевима. Базу ваза обавијају тела испреплетаних змија. У свету постоји још три пара оваквих ваза. Један пар се чува у Гети музеју у Лос Анђелосу, други у Хилтон Холу у Енглеској, а трећи пар је део приватне колекције грчког власника.

Пофирне вазе представљају једно од најзначајнијих дела примењене уметности како у нашој културној баштини, тако и у свету. Познато је да је архитекта Петито радио за двор пармског војводе. Сачувани нацрти ових ваза указују да је вероватно постоји план за неку од вила војводе од Парме где је требало да ове вазе оплемене тај простор.

 

Енемонд Александар Петито

Био је међу најзначајнијим личностима пармског двора. Своје прве архитектонске поуке добио је у Лиону у архитектонском студију Жака Суфлоа. Неколико месеци је пратио предавања на париској Академији архитектуре, где је 1745. добио и награду. Дружио се са истакнутим европским уметницима средине 18. века. Једно време провео је у Риму копирајући и изучавајући античку уметност што је било од пресдуног значаја за његов уметнички развој. Неколико пројеката урађених за париске аристократе биће препорука за познанство са првим човеком пармског двора Гијомом ди Тијоа, који га препоручује војводи од Парме. Петито 1753. постаје дворски архитекта. У Парми је радио на уређењу парка, преуређењу војводских апартмана и на нацрту капеле у Колорну. Иза њега остао је изузетно велики број нацрта за декорацију и уређење ентеријера.

PECHEUX-Petitot3 IMG_8355 (5) IMG_8411 IMG_8355 (49)

IMG_8355 (27) IMG_8355 (23) IMG_8424 IMG_8355 (44)