Уље на платну, висина 71 цм

Бели двор

Дело руског сликара Бељског представља жанр сцену са троје деце у зимском пејзажу и сечи дрва. Својствено уметниковом маниру, у јаком колориту, са израженим светлом и јаким тоновима, Бељски осликава прегалачки живот сеоске деце северних крајева међуратног периода. Ова композиција свакако је једна у низу дела Бељског која прати живот сеоске деце.

Николај Петрович Богданов-Бељски

Богданов-Белски је рођен у сиромашној руској породици, у селу Шитики, у Смоленској Губернији 1868. Прве поуке о сликарству добио је у иконописној радионици при Тројице-Сергејевој лаври 1883, касније на Московској школи сликарства, вајарства и архитектуре до 1889. У периоду од 1894-1895. студирао је и радио на Царској Академији уметности у Петрограду. Његови ментори су били В. Поленов, В. Маковски, И. Прианиковиков. Пред крај 1890-их одлази у Париз на усавршавање.

Бељски је био активан до 1921. године у Петрограду, након чега се сели у Ригу . Био је члан неколико истакнутих руских уметничких удружења. Од 1914. Био је изабран за члана Руске академије уметности.

Бељски се бавио углавном жанр композицијама са темама из живота најрањивијих сегмената руског друштва, портретима и импресионистичким пејзажима. Био је истакнути педагог. Умро је у Берлину 1945.

Николај Петрович Богданов-Бељски, Млади радници, 1929.