Слика Света породица са Св. Јованом, Св. Катарином и донатором, око 1526. рад је венецијанског сликара Јакопа Негретија, званог Палма ил Векијо. Најизраженија повезаност  на слици види се између светитеља заштитника и наручиоца слике кога Св. Јован Крститељ приводи Богородици, као и између наручиоца слике и саме Богородице и малог Христа. Класично за дела овог типа Палме Векија, као и за ову слику, јесте да светитељи и наручилац деле исти простор. Наручилац је као и обично представљен у молитвеном ставу, и његов клечећи став представља јасно утврђену хијерархију. Црна одежда наручиоца јасно га издваја на слици као особу другог света. Идилични пејзаж у позадини са плавим облацима у даљини и зеленом ливадом на којој пастири напасају стадо, додатно употпуњава  осећај ванвременског простора у којем се сцена одвија.

Слику је краљ Александар I купио из колекције Бенсон у Лондону, личним средствима 1933. године од када се налази у приватној збирци на Дворском Комплексу.

Ова слика, која се сматра једним од највреднијих дела у колекцији Дворског комплекса, рестаурирана је на иницијативу Престолонаследника Александра, а заједничким радом српских и италијанских стручњака 2005-2006. године. Рестауроцијом је омогућено поред тога да се слика спасе од сигурног пропадања и да се уоче детаљи пејзажа и обраде ликова који пре нису били видљиви.

Јакопо Палма ил Векијо (Jacopo Palma il Vecchio) венецијански ренесансни сликар познат још и као Палма Негрети потиче из познате сликарске породице. Претпоставља се да је био Тицијанов ученик  као и уметника Бонифација Питатија. Познат је по томе да је увео потпуно нову тему у уметност, тему sacra conversazione(Свети разговори).  Његова дела одликује жив колорит и посебан третман светла. Такође он је веома познат по својим женским портретима међу којима се посебно истиче серија у галерији у Лихтенштајну. Имао је великог утицаја на касније венецијанске уметнике. Међу његова најзначајнија дела убрајају се портрети у Националној галерији у Лондону, Поклоњење пастира у Лувру, Св. Петар на престолу у Галерији Академије у Венецији…