NJ.V. Kraljica Marija od Jugoslavije bila je kćerka NJ.V. Kralja Ferdinanda od Rumunije i NJ. V. Kraljice Marije od Rumunije (kćerke NJ.K.V. Princa Alfreda, Vojvode od Edinburga, sina Kraljice Viktorije od Velike Britanije). Kraljica je rođena u Goti, u Turingiji u Nemačkoj, 9. januara 1900, a umrla u Londonu, 22. juna 1961. Njeno Veličanstvo udala se za NJ.V. Kralja Aleksandra I od Jugoslavije u Beogradu, 8. juna 1922, i sa njim imala tri sina – Prestolonaslednika Petra i Prinčeve Tomislava i Andreja.

Srpski narod ju je veoma voleo. Bila je uzor predane i brižne supruge i majke. Bila je veoma angažovana u humanitarnom radu. Posle atentata na kralja Aleksandra I u Marseju 9. oktobra 1934. godine, nastavila je da se brine za svoje sinove i postala je Kraljica Majka. Bila je vrlo aktivna u Crvenom krstu tokom Drugog svetskog rata i slala značajnu humanitarnu pomoć u Jugoslaviju, ali se uvek potpisivala pseudonimom „Marija K. Đorđević“.

Posle Drugog svetskog rata živela je skromno na svom imanju u Kentu u Engleskoj. General Šarl de Gol odlikovao ju je Velikim krstom Legije časti. Umrla je 22. juna 1961. u Londonu

Kraljica je bila sahranjena na Kraljevskom groblju u Frogmoru, pored zamka Vindzor. Njeno Veličanstvo je preneta u Kraljevski mauzolej na Oplencu u nedelju 26. maja 2013.

 

Podelite ovaj članak: