Брдо код Крања, око 1936.

Франце Зупан (1887-1975)

 

aкварел

48 x 60,5 цм

сигн. д. д.

Инв.бр.175/01

 

Дело Франца Зупана припада његовом периоду колористичног сликарства, када се интензивно дружио са Михаилом Петровим и његовом женом Јеленом. Тај период обележио је и његову излагачку делатност у Београду у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић. Стилске карактеристике рада Брдо код Крања упућују на Сезановско сликарство објективне стварности са којим се сусрео тридесетих година у Паризу.

Пејзаж у првом плану истиче ренесансни дворац словеначких племића који је током своје историје имао различите намене. Током  20. века овај крајолик и само здање везују се за политичку елиту Југославије.

Франце Зупан

Рођен је у Љубљани. Пошто је 1909. године матурирао, наредне  три године је похађао школу Рихарда Јакопича. У Љубљани је провео цео живот и ту је имао и свој атеље. Једно време радио је као ликовни педагог. Истицао се као пејзажиста. Зупанова дела одликује импресионистички манир помешан са сецесионистичком традицијом. Године 1922. придружио се Клубу младих, али није прихватио експресионистичка начела. Напустио је колористичко сликарство и почео да предметима даје кубичну тврдоћу (Козја ћуприја у Сарајеву, 1925). Неколико година касније, под утицајем фовизма, боје његових слика постају поново веома интензивне. Неговао је равнотежу између линије и боје, док је основу његовог сликарства представљао стварни свет прилагођен личној интерпретацији виђеног, приближен савременим кретањима. Зрелост достиже у деценији  после 1934. године (Кућа уз море, 1942.) а врхунац рада педесетих година (Паклени отоци, Хвар, 1952.)

 

zupan