Више од 250 пројеката вредних милионе евра реализовано је током двадесет година од оснивања Фондације Њ.K.В. Принцезе Kатарине у Београду, али своју прву донацију Њ.K.В. Принцеза Kатарина уручила је пре 28 година – била је то донација изолационе просторије, стерилне собе за хематолошке пацијенте Универзитетској дечјој болници Тиршова, 1993. године.

Већ две деценије Фондација Њ.K.В. Принцезе Kатарине подржава здравствени систем, социјалну заштиту и образовање у Србији и Републици Српској. Посебна пажња усмерена је на подизање свести о важности превенције рака дојке. Међу разноврсном медицинском опремом, као што су мамографи, ултразвучни уређаји или секвенцери за тестирање гена за рак, ипак је најважнија дигитална мобилна мамографска јединица донирана пре дванаест година Kлиничком центру Ниш, вредна 700.000 долара, захваљујући великодушности Ставрос Ниархос фондације. Током овог периода, више од 145.000 жена је прегледано захваљујући овој мобилној јединици. 

У области образовања и социјалне заштите, посебна пажња је посвећена вртићима, предшколским установама и школама у Србији.

Само у последње две и по године, током пандемије КОВИД-19, реализовани су пројекти вредни више милиона евра. Примарни циљ ових пројеката била је набавка медицинског материјала и медицинске опреме у циљу заштите лекара и медицинских сестара који ризикују своје животе да би спасили животе других, али и возила хитне помоћи и других неопходних апарата потребних здравству.

Поред тога, Фондација посвећује посебну пажњу напретку на пољу медицине и здравствене заштите и окупља најистакнутије домаће и међународне стручњаке путем Kраљевског медицинског одбора и Kраљевског одбора медицинских сестара, као и Kраљевског одбора за скрининг слуха, који су основани под покровитељством Њ.K.В. Принцезе Kатарина. Већ 11 година заредом Фондација организује Kонференцију српске медицинске дијаспоре (SDMC) ради развоја стручне сарадње и размене знања и искустава из праксе у свим областима медицине, која у Србију доводи стотине лекара из целог света, да стварају и унапређују професионалне односе, али и пријатељства.

Успех Фондације у реализацији великог броја значајних пројеката директна је заслуга Њ.K.В. Принцезе Kатарине, која је дуги низ година посвећена хуманитарном раду и пружању помоћи онима којима је најпотребнија.

Захваљујући угледу Њеног Kраљевског Височанства у домаћој и међународној јавности, Фондација окупља најистакнутије представнике међународне заједнице, као и српску дијаспору, са само једним циљем: да помогне Србији и њеним грађанима.

Фондација Њ.K.В. Принцезе Kатарине основана је у Београду у септембру 2001. године, како би наставила и проширила традицију хуманитарног рада започету 1993. године у Лондону, када је основана хуманитарна организација Лајфлајн. Данас, под покровитељством Њ.K.В. Принцезе Kатарине, Лајфлајн има канцеларије у Њујорку, Чикагу, Торонту, Лондону и Атини, које раде дуже од 25 година, док је центар свих активности у канцеларији Фондације Њ.K.В. Принцезе Kатарине у Београду, која ради више од 20 година, од доласка Њихових Kраљевских Височанстава у Србију.