Фигуралне  групе са сценама из лова

Фабрика порцелана у Севру , крај 19. века

Бисквит порцелан

Краљевски двор

 

Фигурине, односно фигуралне групе, са сценама из лова почеле су да се производе у време Луја XV. Њихова првобитна намена  била је украс централног дела  ’’ловачког стола’’. Сачувани, ретки, слични примери анималних представа иницијално су произведени у Венсену. Касније, почетком 1770-их година  ти модели су усавршени и прилагођени производњи порцеланских бисквит фигурина у Севру.  Сачувана је поруџбина из 1776. године за три украса свечаног стола краља Луја XV:  сцена из  лова на јелене, сцена из лова на вука и сцена из лова на дивље свиње.

Током 1870-их година Фабрика порцелана у Севру произвела је више сетова бисквит фигурина са сценама из лова, првенствено са наменом да буду изложене у француским амбасадама у свету или у циљу дипломатског поклона.

У простору палате Краљевског двора налазе се четири фигуралне композиције са поменутим сценама из лова: Представа сцене из лова на дивље свиње, Представа из сцене лова на вукове, Гонич паса и Гонич паса са рогом.

Прва композиција представља фигуру дивље свиње представљене у тренутку напада два ловачка пса. Друга композиција представља борбу вука и два пса. Друге две порцеланске фигурине представљају ловачке гониче паса у разним сценама из лова.

Иако овакве сцене потичу из последње трећине 19. века, као што је већ поменуто, оригинални модели настали су 1776. године, а моделовао их је Пјер Блондо, према предлосцима за сцене из лова француског сликара и графичара Жана Баптиста Одроа.

4 3 2a 1