Изасланик Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра, члан Крунског савета г-дин Предраг Марковић положио је данас венце у Орашцу и на Опленцу, поводом Дана државности Србије. Венце су положили и Њ.Е. г-дин Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и г-дин Бојан Радовић, председник општине Аранђеловац. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је литургију у Цркви Вазнесења Господњег у Орашцу а потом и помен у Марићевића јарузи, месту на ком је подигнут Први српски устанак, као и на гробу Вожда Карађорђа у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Г-дин Предраг Марковић прочитао је писмо Њ.К.В. Престолонаследника Александра који је у својој поруци грађанима Србије поручио: „Поводом Дана државности који обележавамо у понедељак, 15. фебруара, грађанима Србије упућујем своје најбоље жеље. На овај дан, пре 212 година, наши преци почели су да граде модерну Србију. Данас се ми још једном налазимо у сличној ситуацији. Србија мора бити усмерена на стварање земље у којој сви грађани могу и желе да живе достојанствено, земље где се поштује и цени владавина права, државе која са поштовањем памти своју историју и не ставља је у службу краткорочних циљева и ситних дневнополитичких добитака. Србија јесте и увек је била европска земља, и ако понекад људи на страни тога нису свесни, ми јесмо и морамо бити. Бити део Европе не значи обавезно бирати између две или више опција које су доминантне у Европи, већ мислити и осећати се као део Европе без граница. Живела Србија!“.

Г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета који је био и изасланик Његовог Краљевског Височанства на данашњим свечаностима истакао је у свом говору да је Србија на данашњи дан пре 212 година одлучила да се ослободи од континента ком не припада – Азије – и обнови своју државу на континенту ком припада – Европи, као и да је данашња годишњица срећна и за оне који бирају да читају слева и за оне који бирају да читају здесна. „Наши избори су данас лаки. Не морамо ништа важно да бирамо. То су изабрали бољи од нас пре 212 година. У тежем и у сиромашнијем времену. Наше је само да сачувамо и обновимо оно што су они изабрали и они створили. Србија је данас земља дивних разлика. Али је Сретење њен јединствени празник. Празник наде да се и природа после сурове зиме обнавља. И опомена да и људи смогну памети и снаге и обнове оно најбоље што имају. Оно што не морају да бирају, као што не морају да бирају породицу у којој су рођени” – истакао је г-дин Марковић.

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар заједно са својом породицом још једном упућује најсрдачније честитке поводом Дана државности свим грађанима Србије.

Г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета приликом обраћања у Марићевића јарузи у Орашцу Г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета у име Престолонаследника Александра положио је венац на саркофаг Вожда Карађорђа у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу Г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета у име Престолонаследника Александра положио је венац код спомен обележја јунацима Првог српског устанка у Марићевића јарузи у Орашцу