Њ.К.В. Престолонаследник Александар присуствовао је данас обележавању годишњице мисије „Халијард“ („Ваздушни мост“) и положио венац на споменик у меморијалном комплексу – аеродрому Галовића поље код Прањана. У пратњи Његовог Краљевског Височанства био је г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета.

Свечаности су присуствовали и Њ.Е. г-ђа Маја Гојковић, потпредседница и министарка културе у Влади Србије, Њ.Е. г-дин Кристофер Хил, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији, Њ.Е. г-дин Едвард Фергусон, амбасадор Уједињеног Краљевства у Србији, г-дин Немања Старовић, државни секретар у Министарству одбране Србије, представници оружаних снага Србије и САД, господин Џон Капело, председник Фондације „Мисија Халијард“, чланови Удружења Краљевина Србија и бројни грађани. Након комеморације на старом аеродрому, у цркви је служен помен за хероје ове мисије, а потом су сви гости посетили школу у Прањанима.

„На венцу који сам данас положио пише: „Херојима мисије „Халијард“, храбрим војницима Југословенске војске у отаџбини“. Херојство наших војника, припадника Краљевске војске, који су ризиковали своје животе да би спасили савезничке пилоте нешто је што никада не смемо заборавити. Авијатичари који су спасени у Србији током мисије „Ваздушни мост“ често су називани „Заборављених 500“. То је зато што је веома дуго истина о овој величанственој операцији држана у мраку и била забрањена да се помиње. Али истина се никада не може сакрити, а борба за њено откривање може бити тешка, али је увек праведна.

Зато пилоти који су спасени заправо нису заборављени. А нису ни сви храбри људи, који су под командом свог неустрашивог вође генерала Драгољуба Михаиловића и мог оца, Њ.В. Краља Петра II као врховног команданта војске, започели и успешно извели операцију спасавања својих савезника. Њихова храброст и одлучност да живе у слободном свету су белег који нам показује пут за будућност“, рекао је овом приликом Престолонаследник Александар.

Током операције Халијард 1944. године, преко 500 америчких и британских пилота, заједно са неколико посада из Русије, Француске и других савезничких земаља, одведено је на слободу са импровизоване писте у селу Прањани код Горњег Милановца. Била је то једна од највећих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија. Операцију су предводили Kраљевска југословенска војска у отаџбини и америчка Kанцеларија за стратешке услуге (ОСС). Председник Сједињених Држава Хари Труман постхумно је одликовао генерала Драгољуба Михаиловића Легијом за заслуге, једним од највиших одликовања Сједињених Држава, за подршку савезничким снагама и допринос победи у Другом светском рату.