Након узнемирујућих вести о здравственом стању Његовог Величанства Краља Уједињеног Краљевства и осталих Крунских земаља Комонвелта Чарлса III, Њ.К.В. Престолонаследник Александар издаје следеће саопштење:

„Дубоко забринут због несрећних прилика које су, на жалост, задесиле мог драгог рођака и пријатеља, Њ.В. Краља Чарлса III, а подстакнут његовом храброшћу да, упркос болести, информације о свом здравственом стању подели са својим народом, шаљем следећу поруку подршке, али такође и разумевања и саосећања. Љубав и брига свих нас који га познајемо, као и његовог народа, свих који дубоко бринемо за њега, пружа подршку Његовом Величанству да истраје и добије ову најважнију битку. Вест да је болест у раној фази даје велике наде.

Несрећне речи: „карцином“ никако нису нешто што било ко жели да чује. О томе могу да говорим и и са личне стране, јер одлично знам како се осећате када их чујете. Како је то застрашујуће и ужасавајуће и за породицу такође, како се сва осећања помешају и не можете да размишљате ни о чему другом. Могу о томе да причам, јер сам и сам недавно победио рак. Избегавао сам да о томе говорим јавно, јер је то лична ствар која се тиче само моје породице и мене, али отвореност Краља Чарлса по питању свог здравља ме навела и охрабрила да и ја поделим своје искуство.

Делим то сада са другима, јер оваква вест, иако трагична, може да подстакне људе да предузму кораке и поведу више рачуна о свом здрављу. Статистике већ сада показују да је, када се недавно чуло за претходно проблеме које је Његово Величанство имао са простатом, број превентивних прегледа у Уједињеном Краљевству знатно порастао. Зато би људи и требало да чују и моја искуства, да увиде како је то нешто што може свима нама да се деси. Али када смо одговорни према себи, исход може бити добар.

У децембру прошле године сазнао сам да имам рак простате у раној фази. Годину дана раније, био сам на редовном прегледу, доктори су урадили контролу магнетном резонанцом и уочили нешто сумњиво. Урађена је биопсија и тада је све било у реду. Годину дана касније, иако нисам осећао никакве проблеме, магнетна резонанца је поново показала слике које су забринуле лекаре, али овога пута резултати биопсије су показали оно од чега сви страхујемо. У том тренутку, био сам престрављен. Али нисам био сам. И не говорим само о породици и пријатељима који су знали и пружили подршку, а која ми је толико значила и не може се описати речима, већ и о свим другим људима који се боре са овом болешћу. Након дијагнозе, стриктно сам слушао упутства и пратио све кораке које су лекари од мене захтевали да предузмем, урадио све потребне претраге пре интервенције, отишао на операцију, обавио све обавезне контроле после интервенције и на крају свега од свог доктора чуо најрадосније речи – „Сада је све у реду”.

Одлучно планирам да и убудуће наставим са редовним лекарским контролама, а апелујем на све да се угледају на овај пример и учине исто. Будите одговорни према себи, слушајте савете лекара и пазите на своје здравље, чувајте га и негујте као највеће богатство и дар који ћете икада добити. И да закључим, надам се свим срцем да ће и Његово Величанство Краљ, мој драги пријатељ и рођак, такође победити.”