Његово Краљевско Височанство Принц од Велса био је данас на чају у Краљевском Двору, као гост Њихових Краљевских Височанстава Престолонаследника Александра, Принцезе Катарине, Принца Петра, Дејвида Ендрјуза и Алисон Ендрјуз.

Сусрет Принца и Краљевске породице догодио се у свечаном плавом салону Краљевског Двора, након чега су Њихова Краљевска Височанства наставили разговор у породичној атмосфери без присуства медија. Престолонаследнику Александру и Принцу од Велса овај сусрет је веома значајан будући да су Принчеви преци у прошлом веку у више наврата боравили у Краљевском Двору на Дедињу, док је њима ово био први сусрет не само у овом здању већ и први сусрет у Србији. Престолонаследник је Принцу Чарлсу поклонио икону Светог Ђорђа, свеца заштитника Енглеске, и најквалитетнија опленачка вина из Краљевских винограда, а Принцеза Катарина је за Војвоткињу од Корнвола припремила ручно рађен српски шал и торбу.

Принц од Велса обишао је Краљевски и Бели Двор, где је имао прилике да погледа изложбу „Две Краљевске породице – историјске везе“, о односима српске и британске Краљевске породице.

На молбу Принцезе Катарине Принц од Велса је својевремено Фондацији Принцезе Катарине донирао аутоклав стерилизатор за Гинеколошку клинику у Клиничком центру Србије. Ову вредну донацију уручили су Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина у присуству амбасадора Велике Британије у Србији.

Краљевска породица Карађорђевић је у вишеструким рођачким везама са британском краљевском кућом. Те породичне везе су и са стране Виндзора, породице Краљице Елизабете II и са стране њеног мужа, Принца Филипа. Почетак рођачке повезаности српске и британске круне је везан за женидбу Краља Александра I румунском принцезом Маријом после Првог светског рата. Будућа Краљица Марија била је праунука британске Краљице Викторије. Престолонаследник Александар је по мајци рођак краљичином супругу принцу Филипу. Његова мајка принцеза Александра била је кћерка грчког Краља Александра, стрица принца Филипа.

Њено Величанство Краљица Елизабета II (мајка Принца од Велса) била је кума на крштењу Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра заједно са својим оцем, британским Краљем Џорџом VI. Кум на крштењу Престолонаследниковог оца, Његовог Величанства Краља Петра II био је британски Краљ Џорџ V, а Краљев изасланик на овом крштењу у Београду био је будући британски Краљ Џорџ VI (отац Краљице Елизабете и деда Принца од Велса). Бака Престолонаследника Александра, Њено Величанство Краљица Марија била је унука Њеног Величанства Краљице Викторије. Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принц Чарлс су заједно похађали школу Гордонстоун у Шкотској.

Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствоваће вечерас свечаној вечери у Дому Гарде у част Њихових Краљевских Височанства Принца од Велса и његове супруге Војвоткиње од Корнвола.

Њихова Краљевска Височанства позвани су и на свечани пријем у Народној скупштини у четвртак 17. марта, чији су домаћини председница Скупштине госпођа Маја Гојковић и амбасадор Велике Британије, али нажалост неће моћи да му присуствују јер ће те ноћи бити на путу за Кејптаун у Јужној Африци. Њихова Краљевска Височанства биће гости бившег председника Јужне Африке Фредерика де Клерка, на прослави његовог 80. рођендана, у петак 18. марта. Они су пре десет година били гости и на 70. рођендану председника, када је на прослави био присутан и Нелсон Мендела.

Престолонаследник Александар и Принц од Велса излазе из Дворске капеле Светог Андреја Првозваног Престолонаследник Александар, Принц од Велса и Принц наследник Петар приликом разгледања „собе шапата“ у сутеренуКраљевског Двора Принц од Велса, Престолонаследник Александар и Принц наследник Петар у Дворској капели Светог Андреја Првозваног Принцеза Катарина, Принц од Велса, Престолонаследник Александар и Принц наследник Петар у Краљевом кабинету

Чајанка у златном салону Краљевског Двора: Престолонаследник Александар, Принц од Велса, Принцеза Катарина, Принц наследник Петар и г-ђа Алисон Ендрјуз Г-ђа Алисон Ендрјуз, Принцеза Катарина, Принц од Велса, Престолонаследник Александар и Принц наследник Петар у сутерену Краљевског Двора Г-ђа Алисон Ендрјуз, Принцеза Катарина, Престолонаследник Александар, Принц од Велса, Принц наследник Петар и г-дин Дејвид Ендрјуз у црно-белом салону Белог Двора Престолонаследник Александар, Принц од Велса и Принц наследник Петар у Белом Двору

Престолонаследник Александар, Принц од Велса и Принц наследник Петару у разгледању изложбе „Две Краљевске породице – историјске везе“, о односима српске и британске Краљевске породице Г-ђа Алисон Ендрјуз, Принц наследник Петар, Принцеза Катарина, Принц од Велса, и Престолонаследник Александар испред Дворске капеле Светог Андреја Првозваног Икона Светог Ђорђа и вина Краљевске винарије са Опленца део су поклона које је Престолонаследник Александар даривао Принцу од Велса Престолонаследник Александар и Принц од Велса