Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина рођена је у Атини (Грчка) 13. новембра 1943. године, од оца Роберта Батиса и мајке Ане.

Принцеза Катарина школовала се у Атини и Лозани (Швајцарска).  Њ.К.В. је студирала бизнис на Универзитету Денвер у Колораду, и на Универзитету Далас у Тексасу. Принцеза Катарина бавила се неколико година бизнисом у Сједињеним Државама.  2007. године Принцези Катарини је додељено звање почасног доктора наука на Универзитету Шефилд у Великој Британији.

Њено Краљевско Височанство била је претходно удата и има двоје деце: Дејвида и Алисон. Дејвид има сина Александра док Алисон има четворо деце: Аманду, Стефани, Николаса и Мајкла са којима живи у Сједињеним Државама. Принцеза Катарина је много путовала, а живела је у Аустралији, Африци и Сједињеним Државама.

Принцеза Катарина упознала је Његово Краљевско Височанство Престолонаследника Александра 1984. године у Вашингтону (САД), а венчали су се у Лондону 21. септембра 1985. године. Кум им је био Њ.К.В. грчки Краљ Константин, а стари сват Њ.К.В. Краљевић Томислав, стриц Престолонаследника Александра.

Принцеза Катарина веома је активна на пољу хуманитарног рада, нарочито након избијања сукоба на простору некадашње Југославије. Њено Краљевско Височанство помаже посебно деци и старијим лицима, а затим и свима којима је помоћ потребна без обзира на њихово верско или етничко порекло. Принцеза Катарина је покровитељ неколико хуманитарних организација, укључујући хуманитарну организацију “Лајфлајн” (Lifeline Humanitarian Organization), која већ више од 25 година, има канцеларије у ЧикагуЊујоркуТоронтуЛондону и Атини. Почетком августа 2001 у Београду је основана Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине, са задатком да настави и прошири хуманитарне активности.

Године 1991. Престолонаследник Александар у пратњи своје супруге Њ.К.В. Принцезе Катарине и синова Њ.К.В. Принца ПетраЊ.К.В. Принца Наследника Филипа и Њ.К.В. Принца Александра допутовао је у Србију. Том приликом одушевљено су их поздравиле стотине хиљада људи који у династији Карађорђевић виде оличење свега најбољег за демократску будућност у облику уставне парламентарне монархије. Пре 5. октобра 2000, Принцеза је такође посетила Србију 1992., 1993., 1994., 1995., и 2000. Она је такође посетила Црну Гору и Косово 1999. године, а Босну 2000. године.  Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001.

Њено Краљевско Височанство говори грчки, енглески и француски и служи се шпанским. Принцеза Катарина воли музику, књижевност, позориште и кулинарство. Више од свега ужива у хуманитарном раду и радости давања.

Поделите овај чланак: