Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina rođena je u Atini (Grčka), 13. novembra 1943. godine, od oca Roberta i majke Ane Batis.

Princeza Katarina školovala se u Atini i Lozani (Švajcarska).  Nj.K.V. je studirala biznis na Univerzitetu Denver u Koloradu, i na Univerzitetu Dalas u Teksasu. Princeza Katarina bavila se nekoliko godina biznisom u Sjedinjenim Državama.  2007. godine Princezi Katarini je dodeljeno zvanje počasnog doktora nauka na Univerzitetu Šefild u Velikoj Britaniji.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo bila je prethodno udata i ima dvoje dece: Dejvida i Alison. Dejvid ima sina Aleksandra dok Alison ima četvoro dece: Amandu, Stefani, Nikolasa i Majkla koji žive u  Sjedinjenim Državama. Princeza Katarina je mnogo putovala, a živela je u Australiji, Africi i Sjedinjenim Državama.

Princeza Katarina upoznala je Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednika Aleksandra 1984. godine u Vašingtonu (SAD), a venčali su se u Londonu 21. septembra 1985. godine. Kum im je bio Nj.K.V. grčki Kralj Konstantin, a stari svat Nj.K.V. Kraljević Tomislav, stric Prestolonaslednika Aleksandra.

Princeza Katarina veoma je aktivna na polju humanitarnog rada, naročito nakon izbijanja sukoba na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Njeno Kraljevsko Visočanstvo pomaže posebno deci i starijim licima, a zatim i svima kojima je pomoć potrebna bez obzira na njihovo versko ili etničko poreklo. Princeza Katarina je pokrovitelj nekoliko humanitarnih organizacija, uključujući humanitarnu organizaciju “Lajflajn” (Lifeline Humanitarian Organization), koja već više od 25 godina, ima kancelarije u ČikaguNjujorkuTorontuLondonu i Atini. Početkom avgusta 2001 u Beogradu je osnovana Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine, sa zadatkom da nastavi i proširi humanitarne aktivnosti.

Godine 1991. Prestolonaslednik Aleksandar u pratnji svoje supruge Nj.K.V. Princeze Katarine i sinova Nj.K.V. Princa PetraNj.K.V. Princa Naslednika Filipa Nj.K.V. Princa Aleksandra doputovao je u Srbiju. Tom prilikom oduševljeno su ih pozdravile stotine hiljada ljudi koji u dinastiji Karađorđević vide oličenje svega najboljeg za demokratsku budućnost u obliku ustavne parlamentarne monarhije. Pre 5. oktobra 2000, Princeza je takođe posetila Srbiju, Bosnu, Crnu Goru i Kosovo. 17. jula 2001. godine Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, nastanili su se u Kraljevskom Dvoru u Beogradu.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo govori grčki, engleski, francuski i srpski jezik. Princeza Katarina voli muziku, književnost, pozorište i kulinarstvo. Više od svega, uživa u humanitarnom radu i radosti davanja.

Podelite ovaj članak: