Бранко Терзић је Ађутант Њ.К.В. Престолонаследника Александра (од 1976), члан Крунског Већа (од 1991) и представник Њ.К.В. Престолонаследника Александра у САД.

Др Терзић је носилац следећих краљевских одликовања: Великог крста Ордена белог орла, Витез Великог официра Ордена Југословенске круне, Витез Ордена Св. Маврикија и Лазара, Витез Ордена крила Св. Михајла, Витез (суверени војни орден) константинијанског реда Светог Ђорђа и Ордена за заслуге проМеритоМелитенсеСувереногредаМалтешкихвитезова.

Међународно признат инжењер енергетике, др Терзић је бивши савезни функционер владе САД и директор великих компанија. Тренутноје директор на Berkeley Research Group LLC и нерезидентивиши сарадник у Атлантском саветуу Вашингтону. Такођеје члансталног Округлог стола Института за електричну енергијуБрукингс Глобал.

Др Терзић је два пута био именован од стране америчког председника Џорџа Буша и потврђен од стране Сената САД за комесара Савезне регулаторне комисије за енергију. Био је у саветодавним председничким одборима у Националном савету за нафту и Националном савету за угаљ САД. Претходно је био Државни комесар Комисије за јавне службе Висконсина, а након тога председник Одбора за трке државе ВисконсинБио је на функцији председникаad hoc групе експерата за чистију производњу електричне енергије Економске комисије Уједињених нација за Европу (Женева, Швајцарска).

У приватном сектору био је на положају извршног директора Центра за енергетска решења Дилојт (у Хјустону и Вашингтону), генералног директора и председника корпорације YankeeEnergySystem, извршни директор ArthurAndersonLLP (из Вашингтона) и потпредседник групе AUSConsultants из Милвокија.

Данасје др Терзић редован коментатор питања везаних за нафту и енергију наCNNInternationalа такођедаје коментаре заFoxBusinessNewsи друге медије.

Његови чланци и коментари редовно су објављивани у часописима посвећеним енергетском сектору PublicUtilityFortnightly, EnergyBiz, PowerExecutive, DeregulationWatch, NaturalGas, Oil & GasFinancialJournal, као и у часопису TheEconomist и другим издањима. Двонедељнаколумнадр Терзића, Терзић о стратегији,десет година је објављивана уNewPowerExecutive почев од 1999. године. Терзић је један од аутора књиге СВЕТСКА КРИЗА: ПУТ НАПРЕД ПОСЛЕ ИРАКА (у издању Constable, London 2008), коју је приредио Роберт Харви.

Његова академска звања су Дипломирани инжењер енергетике и почасни доктор енергетике Универзитета Висконсин у Милвокију и члан Реда инжењера. Добитник је бројних награда, а изабран је у „хол славних“  Форума за енергетску ефикасност и добио титулу„Шампион“Женскогсавета за енергетику и животну средину. Терзић је служио као артиљеријски капетан у резерви Националне гарде државе Висконсин.

Поделите овај чланак: