Њено Краљевско Височанство рођена је 4. септембра 1896. у Атини. Била је грчка аристократкиња која је постала супруга Њ.В. Краља Александра од Грчке. Принцеза Аспазија била је кћерка пуковника Петроса Маноса, ађутанта грчког Краља Константина I, и Марије Аргиропулос. Оба родитеља били су јој потомци најистакнутијих грчких фанариотских породица из Цариграда и потомци владајућих кнезова Влашке и Молдавије. Принцеза Аспазија одрасла је у близине грчке краљевске породице.

Краљ Александар оженио се Аспазијом Манос 17. новембра 1919. године, а годину дана касније, после несрећног случаја, када га је угризао мајмун из дворског парка, умро је од сепсе. Аспазија Манос постала је Принцеза Аспазија од Грчке и Данске, након смрти Краља Александра и повратка Краља Константина I на престо, 10. септембра 1922. године.

Краљ Александар и Принцеза Аспазија имали су кћерку, Принцезу Александру од Грчке и Данске, рођену након смрти њеног оца, 21. марта 1921. године. Принцеза Аспазија провела је Други светски рат у Енглеској. Њена кћерка Принцеза Александра удала се 1944. године за Краља Југославије, а Аспазија је постала бака рођењем Престолонаследника Александра 17. јула 1945.

Принцеза Аспазија умрла је 7. августа 1972. у Венецији, а сахрањена је на острву Сан Микеле, а затим је 1993. године пренета на Краљевско гробље палате Татои у Грчкој.

Share this article: