Njeno Kraljevsko Visočanstvo rođena je 4. septembra 1896. u Atini. Bila je grčka aristokratkinja koja je postala supruga Nj.V. Kralja Aleksandra od Grčke. Princeza Aspazija bila je kćerka pukovnika Petrosa Manosa, ađutanta grčkog Kralja Konstantina I, i Marije Argiropulos. Oba roditelja bili su joj potomci najistaknutijih grčkih fanariotskih porodica iz Carigrada i potomci vladajućih knezova Vlaške i Moldavije. Princeza Aspazija odrasla je u blizine grčke kraljevske porodice.

Kralj Aleksandar oženio se Aspazijom Manos 17. novembra 1919. godine, a godinu dana kasnije, posle nesrećnog slučaja, kada ga je ugrizao majmun iz dvorskog parka, umro je od sepse. Aspazija Manos postala je Princeza Aspazija od Grčke i Danske, nakon smrti Kralja Aleksandra i povratka Kralja Konstantina I na presto, 10. septembra 1922. godine.

Kralj Aleksandar i Princeza Aspazija imali su kćerku, Princezu Aleksandru od Grčke i Danske, rođenu nakon smrti njenog oca, 21. marta 1921. godine. Princeza Aspazija provela je Drugi svetski rat u Engleskoj. Njena kćerka Princeza Aleksandra udala se 1944. godine za Kralja Jugoslavije, a Aspazija je postala baka rođenjem Prestolonaslednika Aleksandra 17. jula 1945.

Princeza Aspazija umrla je 7. avgusta 1972. u Veneciji, a sahranjena je na ostrvu San Mikele, a zatim je 1993. godine preneta na Kraljevsko groblje palate Tatoi u Grčkoj.

Share this article: