Pogledajte Fotografije

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Aleksandar rođen je u Ferfaksu u Virdžiniji, SAD, 15. januara 1982. On je brat blizanac Nj.K.V. Princa Filipa i četvrti u redu nasleđa Prestola (posle Princa Naslednika Petra, svog starijeg brata, i Nj.K.V. Princa Filipa). Sin je Nj.K.V. Princa Prestolonaslednika Aleksandra od Jugoslavije i Njenog Carskog i Kraljevskog Visočanstva Princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance. Princ Aleksandar je unuk Nj. V. Kralja Petra II i Nj. V. Kraljice Aleksandre. Kršteni kumovi su mu Nj. V. španska kraljica Sofija, Nj. V. grčki Kralj Konstantin i Nj. K. V. Vojvotkinja od Kalabrije.

Princ Aleksandar živeo je u Virdžiniji do 1984. godine. Zajedno sa svojim bratom blizancem Filipom prvo je krenuo u obdanište u Sevilji, Španija, a zatim u Londonu, a sa osam godina postao je učenik jedne od najboljih osnovnih škola u britanskoj prestonici.

U junu 2000. godine Princ Aleksandar maturirao je na Kraljevskoj školi u Kanterberiju u Engleskoj, sa najboljim ocenama na predmetima španski, francuski i javna uprava i politika, kao i sa deset sertifikata srednjeg obrazovanja (GCSE). Studirao je na Univerzitetu San Francisko (USF) gde je diplomirao na katedri za komunikacije, odseku za odnose sa javnošću i novinarstvo. Princ Aleksandar završio je master studije na američkom univerzitetu iz oblasti advertajzinga. Trenutno radi u oblasti internet izdavaštva u Kaliforniji.

Princ Aleksandar je ljubitelj umetnosti, fotografije, muzike, francuskog filma; interesuju ga aktuelna zbivanja, a uživa u surfingu, skijanju na dasci, ronjenju, muzejima, kuhinji, književnosti, tenisu, košarci i fudbalu.

Govori engleski, španski i francuski.

Pre 5. oktobra 2000. Princ Aleksandar posetio je Srbiju 1991. godine i Bosnu 2000. godine. Princ Aleksandar i Kraljevska porodica nastanili su se u Kraljevskom Dvoru u Beogradu 17. jula 2001. Putovao je po Evropi i SAD, a posetio je i Bliski Istok, Jugoistočnu Aziju, Srednju i Južnu Ameriku.

Podelite ovaj članak: