Princ Aleks

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Aleksandar rođen je u Ferfaksu u Virdžiniji, SAD, 15. januara 1982. On je brat blizanac Nj.K.V. Princa Naslednika Filipa i treći u redu nasleđa Prestola (posle brata Nj.K.V. Princa Filipa i sinovca, Nj.K.V. Princa Stefana). Sin je Nj.K.V. Princa Prestolonaslednika Aleksandra od Jugoslavije i Njenog Carskog i Kraljevskog Visočanstva Princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance. Princ Aleksandar je unuk Nj. V. Kralja Petra II i Nj. V. Kraljice Aleksandre. Kršteni kumovi su mu Nj. V. španska kraljica Sofija, Nj. V. grčki Kralj Konstantin i Nj. K. V. Vojvotkinja od Kalabrije.

Princ Aleksandar je živeo u Virdžiniji do 1984. godine. Zajedno sa bratom blizancem princom Filipom pohađao je vrtić u Sevilji, Španija. Godine 1985. u uzrastu od tri godine princ Aleksandar i njegov brat blizanac princ Filip pridružili su se svom ocu Prestolonasledniku Aleksandru i Princezi Katarini u Londonu gde su išli u vrtić. Sa šest godina upisali su u jednu od najboljih osnovnih škola u Londonu. Zatim su sa trinaest godina princ Filip i princ Aleksandar pohađali jedan od najboljih internata u Engleskoj, Kraljevsku školu u Kanterberiju.

Princ Aleksandar je 2000. godine diplomirao na Kraljevskoj školi u Kenterberiju u Engleskoj sa ocenama tri „A“ nivoa iz španskog, francuskog i državne uprave i politike i deset GCSE ocena. Princ Aleksandar je studirao na Univezitetu u San Francisku (USF) gde je diplomirao na studijama komunikacije, sa naglaskom na odnosima sa javnošću i žurnalizmom. Princ Aleksandar je završio studije na Američkom univerzitetu gde je stekao zvanje magistra Likovne umetnosti u oglašavanju. Trenutno radi u oblasti elektronskog izdavaštva na Internetu u Sjedinjenim Državama.

Princ Aleksandar se bavi umetnošću, fotografijom, muzikom, filmom, surfingom, snoubordingom, ronjenjem, muzejima, kulinarstvom, književnošću, tenisom, košarkom i fudbalom. Govori srpski, engleski, španski i francuski.

Pre 5. oktobra 2000. Princ Aleksandar posetio je Srbiju 1991. godine i Bosnu 2000. godine. Princ Aleksandar i Kraljevska porodica nastanili su se u Kraljevskom Dvoru u Beogradu 17. jula 2001. Putovao je po Evropi i SAD, a posetio je i Bliski Istok, Jugoistočnu Aziju, Srednju i Južnu Ameriku.

Podelite ovaj članak: