Поводом 50. годишњице смрти Њ.В. Краља Петра II, помен покојном Краљу служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован, у маузолеју Краљевске породице, цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

У име Њ.К.В. Престолонаследника Александра венац на гроб покојног Краља положио је г. Драгомир Ацовић, председавајући Саветодавних тела Круне. Помену су такође присуствовали г. Љубодраг Грујић, члан Крунског већа и г. Предраг Марковић, члан Крунског савета. Такође, венац су положили и представници Удружења „Краљевина Србија“.

Истог дана, у 11:00 часова (по источноамеричком времену), у Њујорку ће Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Иринеј служити помен Његовом Величанству краљу Петру II у присуству Њихових Краљевских Височанстава Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине, који ће упалити свеће у знак сећања на Престолонаследниковог оца, Њ.В. Краља Петра II, у Српској православној Саборној цркви Светог Саве. Његово Величанство краљ Петар II био је веома везан за Саборну цркву током свог боравка у Сједињеним Државама.

Краљ Петар II од Југославије рођен је у Београду 6. септембра 1923. године као прворођени син Краља Александра I и Краљице Марије од Југославије. Кумови су му били Краљ Џорџ VI и Краљица Елизабета (касније Краљица Мајка Велике Британије). Своје образовање започео је у Краљевском Двору у Београду, а наставио га је у школи Сандроид у Енглеској, коју је напустио након убиства свог оца 1934. године. Будући да је краљ Петар II имао 11 година и био малолетан у време атентата на његовог оца, формирано је трочлано Намесништво, у које је био укључен и брат од стрица Краља Александра I, Принц Павле Карађорђевић.

Краљ Петар II замало је убијен, када су нацисти током ноћи бомбардовали Краљевски Двор. Други светски рат приморао је краља Петра II да напусти земљу заједно са југословенском владом, са којим је отишао прво у Грчку, а потом у Палестину и Египат. Након тога се Краљ Петар II придружио другим монарсима и шефовима држава окупиране Европе у Лондону, јуна 1941. Током рата, народи Југославије сматрали су Краља Петра II симболом отпора нацизму. Краљ Петар II завршио је образовање на универзитету у Кејмбриџу и придружио се британском Краљевском ваздухопловству.

Краљ Петар II никада није абдицирао. Након Другог светског рата живео је у емиграцији, првобитно у Лондону, са супругом Краљицом Александром од Југославије (претходно Принцеза од Грчке и Данске) и њиховим сином Престолонаследником Александром, који је рођен 1945. године. Последње године живота провео је у САД. После дуге и тешке болести, Краљ Петар II умро је 3. новембра 1970. у болници у Денверу у Колораду и сахрањен је у цркви манастира Светог Саве у Либертивилу у држави Иллиноис. Био је једини краљ сахрањен у Сједињеним Државама. Краљеви посмртни остаци пребачени су у

маузолеј Краљевске породице, цркву Светог Ђорђа на Опленцу, 26. маја 2013. године, када је организована државна сахрана