У име Њ.К.В. Престолонаследника Александра, члан Крунског савета господин Предраг Марковић присуствовао је данас обележавању 86 година од убиства Њ.В. Краља Александра Првог од Југославије у Краљевском маузолеју у цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Свету Литургију и парастос служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован.

Након службе, венце на Краљев гроб положили су господин Предраг Марковић у име Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра, унука Њ.В. Краља Александра I, и грађани који су се окупила да одају почаст вољеном Краљу.

Њ.В. Краљ Александар I од Југославије убијен је током државне посете Француској 9. октобра 1934. године у Марсеју, заједно са француским министром спољних послова, господином Лујем Бартуом.

Њ.В. Краљ Александар I од Југославије био је други син Њ.В. Краља Петра I и Принцезе Зорке, рођен на Цетињу 16. децембра 1888. године. Крштени кум био му је руски Цар Александар II. Млади Принц Александар провео је детињство у Црној Гори, а школовао се у Женеви. Школовање је наставио у Војној школи у Санкт Петербургу у Русији, а затим у Београду. После смрти Њ.В. Краља Петра I ступио је на престо Краљевине СХС. Тим чином је био заокружен сан његовог оца и деде – да уједини Јужне Словене у једну државу. Када је Краљ Петар I умро 16. августа 1921. године, Регент Њ.К.В. Престолонаследник Александар постао је Краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

  1. године оженио се Њ.К.В. Принцезом Маријом од Румуније. Имали су три сина – Престолонаследника Петра, Принца Томислава и Принца Андреја. 1929. године постао је Краљ Југославије.