Грбови краљевске породице Карађорђевић, као и бројне занимљиве чињенице о хералдици и историји Карађорђевића, очекују посетиоце изложбе „Хералдика Карађорђевог дома“ која је отворена у кући Краља Петра I на Опленцу. Отварању су присуствовали Њ.К.В. Принц Михаило са вереницом г-ђицом Љубицом Љубисављевић, председник општине Топола г-дин Драган Живановић и други уважени гости.

Изложбу су отворили проф. др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју и г-дин Драгомир Ацовић, председавајући Крунског савета, а аутори поставке су господин Ацовић и г-дин Љубодраг Грујић, Хералд Краљевског Дома. Изложба ће бити отворена до краја туристичке сезоне на Опленцу.

„Грбови су некада били најважнији знак распознавања и носили су важну симболику која се везивала за особу или породицу о којој је реч. Данас овде пред нама имамо увид у целокупну богату хералдичку историју дома Карађорђа, која ће уз приче које прате њен настанак посетиоцима пружити јединствено едукативно искуство“, рекао је г-дин Драгомир Ацовић, председавајући Крунског савета и један од аутора изложбе.

„Хералдика Карађорђевог дома“ је трећа у низу изложби ове сезоне на Опленцу, а посетиоци још увек могу да уживају и у поставкама „Ордени у дому Карађорђа“ и „Настајање – обликовање унутрашњости цркве светог Георгија и Никола Краснов“.

1 2 3

4 5