Grbovi kraljevske porodice Karađorđević, kao i brojne zanimljive činjenice o heraldici i istoriji Karađorđevića, očekuju posetioce izložbe „Heraldika Karađorđevog doma“ koja je otvorena u kući Kralja Petra I na Oplencu. Otvaranju su prisustvovali NJ.K.V. Princ Mihailo sa verenicom g-đicom Ljubicom Ljubisavljević, predsednik opštine Topola g-din Dragan Živanović i drugi uvaženi gosti.

Izložbu su otvorili prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju i g-din Dragomir Acović, predsedavajući Krunskog saveta, a autori postavke su gospodin Acović i g-din Ljubodrag Grujić, Herald Kraljevskog Doma. Izložba će biti otvorena do kraja turističke sezone na Oplencu.

„Grbovi su nekada bili najvažniji znak raspoznavanja i nosili su važnu simboliku koja se vezivala za osobu ili porodicu o kojoj je reč. Danas ovde pred nama imamo uvid u celokupnu bogatu heraldičku istoriju doma Karađorđa, koja će uz priče koje prate njen nastanak posetiocima pružiti jedinstveno edukativno iskustvo“, rekao je g-din Dragomir Acović, predsedavajući Krunskog saveta i jedan od autora izložbe.

„Heraldika Karađorđevog doma“ je treća u nizu izložbi ove sezone na Oplencu, a posetioci još uvek mogu da uživaju i u postavkama „Ordeni u domu Karađorđa“ i „Nastajanje – oblikovanje unutrašnjosti crkve svetog Georgija i Nikola Krasnov“.

1 2 3

4 5