Разговор водио: Др Бранко Микашиновић

Српски институте у Вашингтону

5. фебруар 2015.

Интервју Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Српском Институту у Вашингтону, непосредно по завршетку овогодишњег Молитвеног доручка, 5. фебруара 2015. године.

Престолонаследник: „Ако желимо да задржимо младе људе у Србији, морамо да имамо инвеститоре“

Ваше височанство, ви сте присуствовали овим догађајима много пута раније. У чему је значај Националног молитвеног доручка?

То је дивна прилика, која је почела да се организује под председником Ајзенхауером, пре више од 60 година, на којој се окупљају представници свих држава САД, а овог пута и више од 130 других земаља. На јутрошњем доручку било је скоро 4.000 људи. Сви су били заједно и то је засновано на Исусовом начелу, који зближава све људе, а овде се поштују и све друге религије. Апсолутно је фантастично видети толико различитих људи из различитих сфера живота.

Шта ваше учешће данас значи за Србију? Ваше конкретно присуство овде на молитвеном доручку?

Значи много. Мислим да треба да се нагласи прилика да се упознају нови људи. Управо сам дошао са ручка са представницима југоисточне Европе. Овде је много људи из нашег региона, Балкана, да кажемо. То су бивши премијери, посланици, свикоје можете да замислите. И сви се веома добро слажу, пријатељски су настројени, грле се, желе да разговарају, и свако има свој Молитвени доручаку својој престоници. Ми га имамо у Београду, постоји и у Тирани и у Подгорици, има свакаквих окупљања. Видети то пријатељство и размену интересовања, веома је позитивно. Дакле, у овом хотелу, сваке године, има много више разумевања међу нашим народима,из нашег региона и шире, са свим осталим народима света.Страхоте које су се догодиле пре само неколико дана веома су очигледне и сви су веома погођени због тога. Председник Обама је говорио о томе данас, тако да то штопредставници 130 националности слушају о томе,зближава људе на овој веома малој планетина којој живимо.

О којим се темама највише расправљало на Молитвеном доручку међу међународним делегатима и колики је значај тога ?

Теме су разнолике. На пример, развој, образовање… Образовање је било једна од већих тема. Како задржати људе да не напуштају земљу. И отварање радних места је било тема после тога. Дакле, ако желите да се млади задрже, а ми свакако имамо велики проблем у Србији, близу 20.000 људи који добију дипломе годишње напушта земљу. Морамо да имамо инвеститоре. Дакле,и о томе се разговарало. Такође,о посетама људи из других земаља. Многи људи овде желе да нас посете, јер су стекли пријатеље,а ми смо срећни што имамо место где могу да дођу. Ми смо то радили раније, доводили смо конгресмене, политичке лидере, чланове парламената и друге. Дакле, потребно је умрежавање, мислим да је то велика реч данас.

Који су следећи догађаји на којима сте планирали да присуствујете током ваше садашње посете САД ?

То је веома добро питање. Моја супруга са својом фондацијом, хуманитарном фондацијом Лајфлајн, организовала је, са својим дивним људима, четири догађаја у Сједињеним Државама. Први је у Сан Питербургу, а други у Мајамију. То је на источној обали, а онда ћемо ићи на Западну обалу, где имамо догађај у Лос Анђелесу, па затим у Сан Маркосу, нешто јужније. Сврха ових догађаја је да се помогне поводом озбиљне ситуације у којој су наши грађани. На пример, имамо повећање броја случајева рака, недостаје нам медицинска опрема, потребни су нам специјализовани лекови. Још једна веома важна ствар је да се медицински радници доводе у САД на стручно усавршавање. Да би били упознати са најновијом технологијом. Моја супруга је преко својих познанстава организовала то у Хјустону у Тексасу, у Њујорку и у другим местима. Дакле, ово је веома важна сврха нашег пута, после боравка у Вашингтону.

Хвала најлепше, Ваше Височанство.

Хвала Вама, било ми је велико задовољство.