Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, заједно са Њ.К.В. Принцезама Љубицом и Наталијом, свечано су данас у Краљевском Двору отворили изложбу „135 година Витешког Краља – Александар од Југославије упамћен у вечности“, посвећену годишњици рођења Престолонаследникoвог деде.

Свечаном отварању присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ липљански Доситеј, викар Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, Сенад еф. Халитовић, реис-ул-улема Исламске заједнице Србије, Елдин еф. Ашчерић, генерални секретар Исламске заједнице Србије, мр. Мухамед еф Зиљкић, муфтија србијански и војвођански, бројни амбасадори и други представници дипломатског кора, Г. Никола Бањац, специјални саветник Министра одбране Србије и други представници државних органа, чланови Саветодавних тела Круне, представници културних институција, као и многи други угледни гости из сфера привреде, уметности, културе и јавног живота Србије.

„Мој деда, Њ.В. Витешки Краљ Александар I Ујединитељ, био је велики визионар, владар у служби народа и отаџбине. Целог себе и цео свој живот уградио је у темеље државе коју је градио, и чији је главни и први чувар био. До крајњих граница издржљивости посвећен раду и својим дужностима, био је узор и идеал многима.

Иако се најчешће памти као велики ратник и војсковођа, који је храбро предводио своју војску и делио сва страдања са војницима, он је био много више од тога. Брижан супруг мојој баки Краљици Марији и отац њиховим синовима, покровитељ уметности и образовања, љубитељ књижевности, интелектуалац разноврсних интересовања. Дипломата, који је кормило нашег државног брода водио по више него узбурканим морима европских и светских међународних односа. После деценија неистина, са његовог лика, дела и имена су почели да се скидају велови лажи, те да се откривају и на видело излазе сва његова величина и заслуге, којих је заиста било много ”, навео је Престолонаследник у свом говору.

Посетиоци изложбе имали су јединствену прилику да виде одабране портрете и фотографије Витешког краља, али и копије његових личних белешки, као и дневника Краљевог ађутанта које описују неке од кључних тренутака у животу Краљевске породице, заједно са видео материјалом који приказује покојног монарха. Локација изложбе чини је још више попсебно, јер је представљена у Краљевском Двору, месту које је краљ Александар I изградио као дом за своју породицу, дајући му лични печат. Аутори изложбе су Душан Бабац, члан Крунског већа, и Урош Парезановић, шеф Сектора за односе са јавношћу и протокола Краљевског двора.

Г. Парезановић је у свом обраћању рекао: „Свако има право да Краља Александра воли мање или више или да га уопште не воли. Свако има право да мисли оно што му је на срцу. Ја ни не желим да сви мисле као ја. Желим да можемо да разменимо мишљења, да их сукобимо, али исто тако желим да то мишљење, чак и ако је дијаметрално супротно од мог, буде формирано на чињеницама, и да су оне доступне.

Зато се и боримо за истину, јер не желимо да правимо мит, али не желимо ни лажи, него да Витешки Краљ буде упамћен онако како и заслужује. Са свим својим врлинама и манама, које је свакако имао. Сви знамо да „нема човека да живи а да не греши“. Иако Краљ и велики владар он је ипак био само човек. Ми од њега не желимо нити смемо да правимо светитеља, јер то није ни био, него се са поштовањем сећамо великог човека, који је поред свих учињених грешака, имао много више врлина, достигнућа и постигнућа којима морамо одати заслужено поштовање.

Желимо да се вечерас сви заједно сетимо оног који је као човек од само 30 година остварио оно о чему су многи пре њега деценијама само сањали. Оног који је желео да превазиђе вековну мржњу и да, иако одличан ратних и војсковођа, победник, уместо ратних ровова гради мостове. Који је имао визију јединства која превазилази верске и националне поделе.“

Отварање је својим излагањем закључио Проф. др Чедомир Антић, члан Крунског савета и историчар, који је са стручне стране говорио о животу Краља Александра Првог, осврнувши се на све кључне моменте живота нашег владара. Своје обраћање је закључио речима: „Краљ Александар је један од највећих српских владара, он стаје уз ред Вожда Карађорђа Кнеза Милоша, Цара Душана, Стефана Немање, и за њим остаје велико завештање, које је скупо плаћено“. Професор Антић је иначе и аутор текста брошуре која прати изложбу на Краљевском двору.

Изложба „135 година Витешког Краља – Александар од Југославије упамћен у вечности“ биће отворена за посетиоце радним данима до 28. децембра од 11 до 14 часова, уз претходну најаву Канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра, телефоном 011 306 4000 или путем е-мејла: [email protected].

Захваљујемо се Архиву Југославије и Архиву југословенске кинотеке на великој подршци у реализацији ове изложбе.

Завршавамо речима Престолонаследника Александра: „Важно је чувати успомену на велике људе попут Витешког Краља Ујединитеља, мог деду Александра I, а ова изложба је још један допринос нашој националној култури сећања“.