Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, zajedno sa Nj.K.V. Princezama Ljubicom i Natalijom, svečano su danas u Kraljevskom Dvoru otvorili izložbu „135 godina Viteškog Kralja – Aleksandar od Jugoslavije upamćen u večnosti“, posvećenu godišnjici rođenja Prestolonaslednikovog dede.

Svečanom otvaranju prisustvovali su Njegovo Preosveštenstvo Episkop lipljanski Dositej, vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Porfirija, Senad ef. Halitović, reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije, Eldin ef. Aščerić, generalni sekretar Islamske zajednice Srbije, mr. Muhamed ef Ziljkić, muftija srbijanski i vojvođanski, brojni ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora, G. Nikola Banjac, specijalni savetnik Ministra odbrane Srbije i drugi predstavnici državnih organa, članovi Savetodavnih tela Krune, predstavnici kulturnih institucija, kao i mnogi drugi ugledni gosti iz sfera privrede, umetnosti, kulture i javnog života Srbije.

„Moj deda, Nj.V. Viteški Kralj Aleksandar I Ujedinitelj, bio je veliki vizionar, vladar u službi naroda i otadžbine. Celog sebe i ceo svoj život ugradio je u temelje države koju je gradio, i čiji je glavni i prvi čuvar bio. Do krajnjih granica izdržljivosti posvećen radu i svojim dužnostima, bio je uzor i ideal mnogima.

Iako se najčešće pamti kao veliki ratnik i vojskovođa, koji je hrabro predvodio svoju vojsku i delio sva stradanja sa vojnicima, on je bio mnogo više od toga. Brižan suprug mojoj baki Kraljici Mariji i otac njihovim sinovima, pokrovitelj umetnosti i obrazovanja, ljubitelj književnosti, intelektualac raznovrsnih interesovanja. Diplomata, koji je kormilo našeg državnog broda vodio po više nego uzburkanim morima evropskih i svetskih međunarodnih odnosa. Posle decenija neistina, sa njegovog lika, dela i imena su počeli da se skidaju velovi laži, te da se otkrivaju i na videlo izlaze sva njegova veličina i zasluge, kojih je zaista bilo mnogo ”, naveo je Prestolonaslednik u svom govoru.

Posetioci izložbe imali su jedinstvenu priliku da vide odabrane portrete i fotografije Viteškog kralja, ali i kopije njegovih ličnih beleški, kao i dnevnika Kraljevog ađutanta koje opisuju neke od ključnih trenutaka u životu Kraljevske porodice, zajedno sa video materijalom koji prikazuje pokojnog monarha. Lokacija izložbe čini je još više popsebno, jer je predstavljena u Kraljevskom Dvoru, mestu koje je kralj Aleksandar I izgradio kao dom za svoju porodicu, dajući mu lični pečat. Autori izložbe su Dušan Babac, član Krunskog veća, i Uroš Parezanović, šef Sektora za odnose sa javnošću i protokola Kraljevskog dvora.

Parezanović je u svom obraćanju rekao: „Svako ima pravo da Kralja Aleksandra voli manje ili više ili da ga uopšte ne voli. Svako ima pravo da misli ono što mu je na srcu. Ja ni ne želim da svi misle kao ja. Želim da možemo da razmenimo mišljenja, da ih sukobimo, ali isto tako želim da to mišljenje, čak i ako je dijametralno suprotno od mog, bude formirano na činjenicama, i da su one dostupne.

Zato se i borimo za istinu, jer ne želimo da pravimo mit, ali ne želimo ni laži, nego da Viteški Kralj bude upamćen onako kako i zaslužuje. Sa svim svojim vrlinama i manama, koje je svakako imao. Svi znamo da „nema čoveka da živi a da ne greši“. Iako Kralj i veliki vladar on je ipak bio samo čovek. Mi od njega ne želimo niti smemo da pravimo svetitelja, jer to nije ni bio, nego se sa poštovanjem sećamo velikog čoveka, koji je pored svih učinjenih grešaka, imao mnogo više vrlina, dostignuća i postignuća kojima moramo odati zasluženo poštovanje.

Želimo da se večeras svi zajedno setimo onog koji je kao čovek od samo 30 godina ostvario ono o čemu su mnogi pre njega decenijama samo sanjali. Onog koji je želeo da prevaziđe vekovnu mržnju i da, iako odličan ratnih i vojskovođa, pobednik, umesto ratnih rovova gradi mostove. Koji je imao viziju jedinstva koja prevazilazi verske i nacionalne podele.“

Otvaranje je svojim izlaganjem zaključio Prof. dr Čedomir Antić, član Krunskog saveta i istoričar, koji je sa stručne strane govorio o životu Kralja Aleksandra Prvog, osvrnuvši se na sve ključne momente života našeg vladara. Svoje obraćanje je zaključio rečima: „Kralj Aleksandar je jedan od najvećih srpskih vladara, on staje uz red Vožda Karađorđa Kneza Miloša, Cara Dušana, Stefana Nemanje, i za njim ostaje veliko zaveštanje, koje je skupo plaćeno“. Profesor Antić je inače i autor teksta brošure koja prati izložbu na Kraljevskom dvoru.

Izložba „135 godina Viteškog Kralja – Aleksandar od Jugoslavije upamćen u večnosti“ biće otvorena za posetioce radnim danima do 28. decembra od 11 do 14 časova, uz prethodnu najavu Kancelariji Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, telefonom 011 306 4000 ili putem e-mejla: [email protected].

Zahvaljujemo se Arhivu Jugoslavije i Arhivu jugoslovenske kinoteke na velikoj podršci u realizaciji ove izložbe.

Završavamo rečima Prestolonaslednika Aleksandra: „Važno je čuvati uspomenu na velike ljude poput Viteškog Kralja Ujedinitelja, mog dedu Aleksandra I, a ova izložba je još jedan doprinos našoj nacionalnoj kulturi sećanja“.