Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар свечано је отворио изложбу „Краљевски намештај“ на Краљевском двору на Дедињу. У оквиру поставке изложени су делови намештаја које су за Краљевски двор куповала Њихова Величанства Краљ Александар I и Краљ Петар II у периоду између 1929. и 1941. године.

„Веома сам срећан што организујемо ову изложбу на 130. годишњицу рођења мог деде, Његовог Величанства Краља Александра I од Југославије, великог државника, човека који је изнад свега волео своју земљу и свој народ. Године 1929. Краљ је завршио изградњу овог изузетног здања, коју је финансирао искључиво приватним средствима. Исте године уселио се у њега са својом супругом и њихова три сина, престолонаследником, будућим Краљем Петром II од Југославије, Принцом Томиславом и Принцом Андрејем. Краљ је ово здање постепено претворио у краљевски двор, иако му је првобитна намера била да то буде искључиво приватна кућа изван града. Мој деда, Краљ Александар I од Југославије, током свог школовања изучавао је дизајн, а касније је био веома заинтересован да допринесе дизајну многих зграда широм Београда. Ова драгоцена изложба краљевског намештаја богати наше сећање и снажи нашу свест. Истовремено, она је сентиментална јер је лична, и племенита јер нас подсећа да смо само део непрекинутог низа који је зачео, развио и сачувао европску цивилизацију кроз векове, део низа који чине наши преци и наши потомци“, рекао је Престолонаследник Александар у свом обраћању.

Посетиоци ће бити у прилици да у оквиру поставке виде столице и фотеље које су користили чланови Краљевске породице у библиотеци, затим радни кабинет Краља Александра I и Краља Петра II, кревет Краља Александра I и Краља Петра II, сточић и столице које су користили краљ Петар и краљица Марија у Златном салону Краљевског двора, ноћни сточић Краљице Марије, историјске фотографије и много тога другог. Занимљив део изложбе чине и рачуни и потврде плаћања краљева за набавку намештаја, домаћим и страним фирмама, као и скице и нацрти намештаја за Краљевски Двор фирме Бернхард Лудвиг и руског архитекте Николаја Краснова. Аутори изложбе су г-дин Андрија Шошић и г-ђа Александра Љубић.

Отварању изложбе присуствовали су и Њ.К.В. Принцеза Катарина, кћерка Њихових Краљевских Височанстава Алисон, аутор поставке Андрија Шошић, родитељи Принцезе Данице г-дин Милан Циле Маринковић и г-ђа Беба Маринковић, чланови
саветодавних тела Круне, представници дипломатског кора, као и бројне личности из културног и уметничког света Србије.

Краљева једноставност у животним потребама испољавала се и приликом одабира намештаја. Ипак, иако се држао традиционалне и домаће производње и куповао у Београду од радионица и фирми међу којима су биле и „Богољуб Давидовац“, „Радионица гвозденог намештаја Димитријевић“, „Уметнички столар Петар Зарић“ и „Тапетар и декоратер собног намештаја Љубомир Антоновић“, намештај је набављао и од светски реномираних произвођача као што су фирма „Bernhard Ludwi“ из Беча, „Maple & Co.“ из Лондона и Париза као и од многих других.

Присутни су имали су прилику да се освеже кафом „Бин енд лиф“.

Изложба „Краљевски намештај“ на Краљевском двору биће отворена за обилазак радним данима до 21. новембра, у терминима посете од 11 и од 14 часова, уз претходну најаву канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра на телефон 011/306-4000 или мејл [email protected]