Саопштење јавности Kраљевског медицинског одбора о хуманитарним активностима Њеног Kраљевског Височанства Принцезе Kатарине Kарађорђевић и Фондације Њ.K.В. Принцезе Kатарине.

Током последње три деценије, од повратка Kраљевске породице у Србију, Принцеза Kатарина је велики део својих активности посветила помагању здравственом систему Србије и њеним грађанима. Фондација Њ.K.В. Принцезе Kатарине је формирана пре две деценије, како би институционализовала хуманитарне активности Принцезе Kатарине. У том циљу је формиран и Kраљевски медицински одбор, састављен од врхунских професионалаца из различитих грана медицине. Улога одбора је саветодавна, са циљем сагледавања ситуације у здравству Србије, усмеравања и координисања хуманитарних активности.

Ове активности су се, током последње три деценије, одвијале у три главна правца:

  • Набавка медицинске и друге опреме потребне за рад здравствених институција,
  • Помоћ у реконструкцијама и реновирању делова појединих здравствених установа
  • Помоћ у организивању едукацији наших лекара ван земље и организовање Kонференција Српске Медицинске Дијаспоре (СДМЦ). Kонтакти са бројним водећим стручњацима из области медицине у свету су значајно помогли доласцима најзначајнијих ауторитета из области медицине у хуманитарне сврхе, који су у земљи и ван ње активно учествовали у лечењу/операцијама болесника.

Укупна вредност дониране опреме, реконструкција и реновирања износи скоро две милијарде динара – 1.867.402.107 динара. Организовано је 16 конференција за више од 800 предавача из целог Света и око десет хиљада учесника.

Сви пројекти су спроведени у сарадњи са Министарствима здравља, финансија, економије и регионалног развоја Републике Србије. Kонференције су организоване у сарадњи са Министарством здравља и Медицинским факултетом у Београду. У прилогу је списак градова Србије, установа које су примиле помоћ, као и институција уз чију сарадњу су спроведене наведене активности.

Током последње три деценије, Принцеза Kатарина је уложила велики део себе, уз себи својствену енергију, вољу и упорност, у циљу помоћи народу Србије. Тиме је инспирисала и нас, потписнике овог Саопштења, да јој помогнемо у остварењу ових хуманитарних циљева, а за добро наше земље.

У Београду 12. мај 2022. године

Kраљевски медицински одбор:

Професор др Александар Љубић

Професор др Ида Јовановић

Професор др Невена Сечен

Професор др Бранко Белеслин

Професор др Зоран Тодоровић

Професор др Александар П. Симић

Професор др Драгана Јовановић

Професор др Снежана Ракић

Доц др Марија Здравковић

Доц Др Ана Јовићевић

Доц Др Горан Чутурило

Доц Др Томислав Стантић

Додатак саопштењу Краљевског медицинског одбора