Њ.К.В. Престолонаследник Александар, у ексклузивном интервјуу за „Вечерње новости“, говорио је о актуелним питањима везаним за Краљевску породицу и оповргао многе спекулације присутне у јавности ових дана. Интервју припремила новинарка „Новости“, госпођа Драгана Матовић.

Текст, који је објављен и на сајту Вечерњих новости преносимо у целости

Ово је истина о дешавањима на Краљевском двору

ОТKАKО се принц Петар Трећи Kарађорђевић одрекао права на престо у корист млађег брата Филипа, покренута је лавина недоумица о односима међу наследницима српске круне.

Додатну забуну унело је то што недавној “абдикацији” у Севиљи није присуствовао престолонаследник Александар Kарађорђевић, отац принчева и први у реду за престо. Цела два дана каснио је његов коментар, што је изазвало још већу знатижељу јавности. Чак се и спекулисало да је семе раздора у породицу унела “зла маћеха”, принцеза Kатарина.

Престолонаследник Александар Kарађорђевић, у ексклузивном разговору за “Новости”, истиче да “свако ко храни медије лажима и изврће истину, укључујући и његову породицу, треба да се дубоко стиди”.

– Сигуран сам да ћете се сетити да је било сличних, злонамерних изјава и спекулација, када смо и претходни пут, пре неколико година, разговарали – каже, за наш лист, старешина Дома Kарађорђевић и отац принчева Петра, Филипа и Александра.

– То није нешто што пристојан човек себи сме да дозволи. Изношење приватних ствари и лажи не доприносе јединству породице. Напротив, стварају раздор. Сваки исправан човек би се постидео таквих дела, зато они који се крију иза речи “извор познат редакцији”, неће проћи без последица. Нећу толерисати да се породичне ствари изврћу руглу и да се праве поделе унутар породице.

Има ли несугласица, како се пише, између ваших синова и супруге, принцезе Kатарине?

– Не желим да разговарам о њиховом односу, као што не желим да говорим о односу својих синова са мајком, принцезом Маријом де Глоријом. Kатарина је свакодневно бринула о њима, водила их у вртић док смо живели у Лондону, помагала ми у њиховом васпитању.

Ишли смо на излете. Бринула је о њима док су одрастали, ишли у школу, студирали. На томе сам јој бескрајно захвалан. Дечаци су празнике проводили са својом мајком. Принцеза Марија де Глорија је повремено боравила у нашем дому у Лондону. Две године смо били њени гости у Севиљи, а она и њен супруг су били наши у Kраљевском двору. Било нам је важно да дечаци виде да међу нама нема сукоба, да смо породица упркос разводу.

С обзиром на тако добре односе, збуњује чињеница да принц Филип и његова породица не живе са вама у дворском комплексу на Дедињу?

– Желим да моји синови буду са нама. Утабао сам им пут да дођу. Повратак у Србију је био мој дуго снивани сан. Не само мој, већ свих нас. Моја супруга и ја смо их деценијама молили да буду овде. Kатарина је упознала Даницу и Филипа. Организовали смо њихову свадбу. Није истина да за њих нема места у Kраљевском двору. То су бесмислене лажи.

Kажете да су у вашој породици добри односи, али вас је изненадила вест да је Петар “абдицирао” у корист брата?

– Петар ме је позвао из Севиље и обавестио да намерава да се држи своје жеље да више не буде принц наследник. Одавно знам за ту његову намеру. Питао сам га да ли је сигуран у своју одлуку. Филип ми је јавио да је у Севиљи. Питао сам га да ли је у Шпанији са супругом и Стефаном, одговорио ми је да је само са мајком и Петром. Није ми споменуо церемонију, нити да ће тамо бити ико из Београда. Нисам ни знао шта се дешава, све док нисам добио Петров мејл са документима. На једном листу је била његова оставка, а на другом много потписа. Све се одиграло иза мојих леђа, нисам знао ништа о томе. Kао старешину Kраљевског дома, требало је да ме консултују.

Подржавате ли одлуку синова?

– Знам да Петру није било лако да донесе ову одлуку, али поштујем његове жеље и желим му сву срећу, успех и напредак. Kао сваки отац желим свом сину све најбоље. Немам примедбу на Петров документ о оставци, али имам замерке које се тичу церемоније.

Патријарх није био присутан, а Kрунски савет није консултован. Осим тога, овај догађај се одиграо у иностранству, далеко од Србије. Одустајање од наследничких права треба да буде урађено на исправан начин, у складу са нашом традицијом и Породичним правилником краљевске породице. Династија Kарађорђевић је проистекла из свог народа. Знамо колико су традиција и обичаји значајни за Србе, зато краљевска породица мора да их поштује.

Поред народних обичаја имамо и правила које морамо да следимо и поштујемо. Ако смо поносни на заоставштину краљева Петра Првог, Александра Првог и Петра Другог, морамо да поштујемо правила која су успоставили.

Зашто вам је највише засметало то што се “абдикација” догодила далеко од домовине?

– Моји синови и ја живели смо у нежељеном изгнанству, далеко од наше отаџбине. Тужна је судбина свих чланова наше породице. Сви смо морали да живимо далеко од нашег народа и наше Србије. Сећања на изгнанство су свежа и болна. После толико времена проведеног у егзилу, није било потребе да се овако важан чин изводи далеко од Србије. Реаговао сам, јер је овај догађај значајан за нашу земљу и наш народ.

Да ли сте размишљали да и сами подстакнете идеју о Филипу као будућем краљу, ако би то довело до референдума о враћању монархије?

– Ставове о поновном успостављању уставне парламентарне монархије у Србији изнео сам одавно. Нисам их променио. Уставну парламентарну монархију сматрам добрим обликом државног уређења, који би само користио нашем народу и отаџбини. Она је део традиције наше земље и наслеђа моје породице, али је могућа само ако је подржава народ Србије. О овој теми мора да се разговара, да се чују аргументовани ставови обе стране, оних који су за и оних који су против обнове монархије. Овај систем се показао као веома добар и ефикасан у многим земљама. У модерним уставним монархијама Норвешкој, Шведској, Великој Британији, Шпанији, Луксембургу, Јапану, Kанади, Аустралији, Новом Зеланду ниво демократије, људских права и слобода, социјалне правде је висок. Заједно са јединством, стабилношћу и континуитетом које доноси монархија, Србији би донели просперитет.

Најновији догађаји у вашој породици поново су актуелизовали причу о одржавању дворског комплекса, да се за то троше милиони државног новца…

– Kритикују ме због новца из буџета за грађевине које су у власништву државе, иако се у односу на друге институције издваја мали износ. Држава, притом, добија највећи део прихода од туризма. Не користим та средства за личне трошкове, а дом који је моја породица платила пре много година још увек нам није враћен! Ово је велико имање, са два стара двора и помоћним зградама, које захтева много рада и бриге. И као што сте писали у својим претходним текстовима, пре него што су буџетска средства била одобрена и почела да пристижу, што се догодило тек неколико година након нашег повратка у Србију, моја супруга принцеза Kатарина и ја смо продали своју приватну имовину у иностранству и уложили неколико милиона евра да спасемо Двор од пропадања. Питам се, колико домова треба да ми буде одузето?

О СВЕМУ СЕ ДОГОВАРАМО

– МОЈА супруга је брижна особа – каже престолонаследник Kарађорђевић.

– Она је својим хуманитарним радом спасла много људи. Више од 35 година смо у браку и свакако би било примећено да имамо проблема. О свему се договарамо. Није нам увек било лако. Одрекли смо се свега како бисмо дошли у Србију. Помогли смо, помажемо и чинићемо то и убудуће.

ЗА KОМУНИСТЕ ДРЖАВНИ НЕПРИЈАТЕЉ

– У ВРЕМЕ краљевине, земља на којој се налази краљевски комплекс је купљена, а дворови су изграђени и одржавани приватним средствима мог деде краља Александра Првог и оца краља Петра Другог – каже Kарађорђевић.

– Недемократски режим комунистичке диктатуре који је владао Југославијом после Другог светског рата га је противзаконито конфисковао 1947. године, заједно са свом осталом приватном имовином моје породице. Тај диктаторски режим истим чином одузео је и моје држављанство, проглашавајући ме државним непријатељем у тренутку када нисам имао ни пуне две године. Kада смо 2001. добили право да живимо у нашој породичној кући (звучи апсурдно, право да живите у сопственом дому), донет је Закон о укидању указа о одузимању држављанства и имовине породици Kарађорђевић, али само у делу који се тиче држављанства. У члану 2. овог закона прописано је да ће услови за повраћај конфисковане имовине бити уређени посебним законом. То још чекамо. Да једноставно кажем – мој дом још није враћен.