Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина свечано су данас у Тржном центру „Биг Фешн” у Београду отворили традиционални Божићни базар рукотворина жена избеглица и деце са тешкоћама у интелектуалном развоју. Укупни приходи од продаје рукотворина намењени су за помоћ овим угроженим групама.

Свечано отварањe ове манифестације, организоване под покровитељством Фондације Принцезе Катарине, почела је обраћањем Њ.К.В. Престолонаследника Александра, а присуствовали су јој и Њ.Е. проф. др Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографију Србије, г-ђа Наташа Станисављевић, комесарка за избеглице и миграције Србије,  као и Њ.Е. амбасадори Уједињеног Краљевства, г. Едвард Фергусон, и Туниса, г-ђа Имен Лажили Амари, заједно са другим представницима дипломатског кора, г. Зоран Живановић, члан Крунског савета и бројни други гости.

Принцеза Катарина се захвалила министарки Кисић и комесарки Станисављевић на традиционалној подршци коју коју Влада Србије и њена надлежна тела пружају овом базару и истакла: „Ове храбре и снажне жене су биле принуђене да напусте сигурност својих домова и наставе живот далеко од њих. Захваљујући својим рукотворинама, издржавале су своје породице у најтежим временима. Сви ручни радови представљени на овом Базару су уникатни и пажљиво рађени, са огромном љубављу и стрпљењем. Куповином рукотворина подржавамо не само жене које их праве, већ и целу заједницу и чувамо и наслеђе које се преноси кроз векове.

Ово је заиста посебан дан за све нас, јер заједно можемо да учинимо нешто велико и важно за друге. Када знамо да смо направили разлику, то је најбоља награда и радост која се може добити. Ујединимо се сви и у искреној жељи да никада више нигде на свету невини не буду приморани да пролазе кроз тако страшну и ужасну судбину, да буду прогнани из својих домова.”

Министарка Кисић истакла је да су рукотворине жена које су данас представљене на Божићном базару права ремек дела и да се у њима може видети сва љубав, топлина, способност и јачина једне жене, која се на тај начин бори за још бољи живот своје породице. „Заиста је дивно бити у друштву оваквих жена, изузетних, јаких, способних, изузетно маштовитих, чији рад заиста оставља без даха. Верујем да се и ваше породице поносе вама, на вашем труду, залагању и упорношћу да живите још боље“, нагласила је Кисић и захвалила свим дамама што својим рукотворинама чувају нашу традицију, културу, по чему је Србија најбогатија на свету.”

„Традиционално, Принцеза Катарина је организовала Божићни базар рукотворина који је осмишљен са циљем да помогне расељеним, избеглим и социјално угроженим особама, које своје породице издржавају продајом тих рукотворина као и деци са инвалидитетом. Ово су жене које имају предиван дар да својим умећем представе Србију на најлепши могући начин, показале су колико су маштовите, способне и храбре. Поносна сам што учествујем у хуманитарном Божићном базару, јер сваке године показујемо да је циљ Комесаријат за избеглице и миграције и базара исти, а то је да се подрже и помогну жене и њихове породице које су билу принуђене да напусте сигуност својих домова и да су у Србији сви људи који желе да је поштују и воле увек добродошли. Позивам све да искористе овај дивни хуманитарни догађај, купе аутентичне, традиционалне српске рукотворине и божићне поклоне, покажу своју хуманост и подрже жене и децу са тешкоћама у интелектуалном развоју“, рекла је г-ђа Наташа Станисављевић, комесарка за избеглице и миграције Србије. Она је такође истакла велику захвалност Фондацији Принцезе Катарине на хуманом раду и вишегодишњој подршци јер базар увек има запажене успехе, доприноси очувању људског достојанстава и омогућава свим учесницима да издржавају своје породице у тешким временима.

Базар ће наставити да ради два дана – у петак, 1. децембра 2023. од 11 до 22 часа и у суботу, 2. децембра 2023. од 10 до 22 часа.

Принцеза Катарина и њена Фондација више од 20 година подстичу рад ових изузетних жена које издржавају своје породице продајом својих прелепих рукотворина. Њено Краљевско Височанство такође подстиче децу са тешкоћама у интелектуалном развоју и школе које она похађају да учествују на овој манифестацији и продају своје радове. Базар је дивна прилика да се купе аутентичне, традиционалне српске рукотворине као божићни поклони, а да се истовремено пружи подршка породицама жена које излажу своје радове, као и деци са тешкоћама у интелектуалном развоју. На овогодишњем Базару учествује више од 30 излагача.

Њ.К.В. Принцеза Катарина је веома захвална на љубазности, гостопримству и великој подршци менаџменту тржног центра „Биг Фешн“.